Feeds:
Posts
Comments

Posts Tagged ‘Prince Philip, Duke of Edinburgh’

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William of Great Britain and Catherine Middleton announce their engagement on November 16, 2010, in a side room at Clarence House, London.

This is the site of Prince William's October 20 proposal to Kate Middleton: at one of Kenya's stark Rutundu Log Cabins near Lake Rutundu on Africa's second highest peak. With no electricity, the couple, both 28, celebrated their engagement by a roaring fire and a bottle of bubbly. In an interview, the prince revealed that he had been carrying around the heirloom engagement ring in his knapsack for three weeks, all the time worried he might lose the irreplaceable relic that belonged to his late mother, Princess Diana.

The interior of the rustic Kenyan cabin where William proposed to Kate on Oct. 20, 2010.

Kate Middleton attended the University of St. Andrews in Scotland, where she received an Art History Degree and met her future husband, Prince William, heir to the British throne. The university claims to be "Britain's top match-making university," asserting that 10 percent of its students met the person with whom they would eventually settle down.

“Kate’s Obstacle Course” by Tina Brown:

“The future princess not only fulfilled Prince William’s requirements, she persuaded the Queen her future granddaughter-in-law is nothing like Diana. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty.

“No one has put in harder training to become a royal bride than the glossy-haired Kate Middleton. The eight-year wait has been fraught with tests she had to pass.

“First, discretion. Prince William’s smiling hostility toward the press is his non-negotiable core value. I am told he is so protective of his privacy he has been known to plant false tips with friends he distrusts and watch the media to see if they play out. William went ballistic at Christmas last year, when he suspected Kate might have been aware the tabloid snapper Niraj Tanna was lurking near a tennis court where she was playing on the Duchy of Cornwall estate, and that she graced the interloper with a camera-ready smile. Even her family has kept mum with no unruly relatives going rogue. The only telltale sign of possible impending nuptials has been Carole Middleton’s sudden suspicious determination to shed poundage on a prawn and cottage cheese diet.

“Second, virtue. The delicate issue of premarital experience has been managed by Kate with quiet dexterity. Her one known boyfriend before William at university, 22-year-old gifted cricketer Rupert Finch, never talked. Thirty years ago, Prince Charles had to go as young as 19 to find, in Lady Diana Spencer, something almost extinct in post-feminist times, a girl with a history and no past. But Diana’s shy virginity concealed a time bomb: her wounded, insatiable need for love.

A month after announcing their engagment, Lady Diana Spencer and Prince Charles attend a 1981 dinner at Goldsmith Hall. Diana was 19.

“There is nothing wounded about Kate. She’s from wholesome middle-class stock. She’s great ballast for William who, beneath his royal aplomb, is wounded too. She’s mastered the art of being what seems a contradiction in terms—appropriately edgy; the odd flash of midriff or nocturnal thigh in a too-short skirt for a nightclub excursion sexy but solid; middlebrow, not elitist. The only controversial thing she has ever done is wear sequined hot-pants and take a spill with her legs in the air at a Day-Glo Midnight Roller Disco charity event in South London, for which she did about two years’ penance.

September 2008: Kate Middleton arrives at the Day-Glo Midnight Roller Disco Charity event in South London in disco sequins, tiny shorts, and ready to roller skate.

Kate Middleton falls on the floor in a most unladylike sprawl. It was rumored that the Queen thought Kate was a show-off.

Kate Middleton has been embroiled in more than one sexy fashion faux pas. A case in point: the 2002 charity fashion event for St. Andrew's College at which she modeled this see-through "frock." Both Kate and Prince William were students at St. Andrew's at the time, and "Wills" was in the audience that night. Although he had met Kate before the $325-a-plate event, when he saw her on the catwalk, he was smitten.

“In the couple’s wedding interview, you could see the outline of their successful dynamic. William said he tried to impress Kate with his cooking, but the food would start burning, and ‘Kate would come to the rescue and take charge.’

“Third, patience. It’s taken close to a decade to reel William in. Kate has had to endure the ridicule of being Waity Katie even among the royals themselves. ‘They have been practicing long enough,’ Prince Charles said heartily at Poundbury, his model village in Devon, where he was when the news broke.

‘It’s brilliant news. It has taken them a very long time,’ commented Queen Elizabeth, who, in her business-like way had tried to get this over and done with last June before the impending calendar crush of Philip‘s 90th, her Diamond Jubilee, and the 2012 Olympics.

“In order not to fuel rumors as the perpetual princess in waiting, Kate rarely emerged with William in public of late unless it was one of those innumerable country weddings of all their mutual friends. What could she possibly have been doing all those years of trying to look busy? As she put it in the engagement interview, ‘working really hard’ at the family business that sells children’s toys and paraphernalia based in Ashampstead, near their home in Berkshire. Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still. The palace machine will take over. The portcullis will come down.

Prince William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot.

“William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot at RAF Valley on the island of Anglesey, and the happy couple will live in a remote farmhouse in North Wales, where there is 33 inches of rain a year. There she can tend to the urgent priority of royal wife, the speedy manufacture of the heir and the spare.

“But that’s “appropriate” too. In the dire mood of the upcoming austerity cuts, England needs the joy of a royal wedding as badly as it did 30 years ago, when we watched enthralled as Charles and Di tied the knot. But she needs it on a budget. The fact that Kate’s a “commoner” is suddenly a PR boon for the royals. With an Old Etonian prime minister and a savage round of economic cutbacks, a pedigreed royal bride would be a hard message to sell to a grumpy press and parliament. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty—perhaps the Guards’ Chapel, where William and Harry held a service to mark the 10th anniversary of their mother’s death, instead of Westminster Abbey?—and preferably green.

“Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still.

“Most important still, Kate’s perseverance and resilience has persuaded the queen that her future granddaughter-in-law is nothing at all like Her, like Diana, the golden-haired Rebecca of the Royal House of Windsor. When William chose to bestow on Kate his mother’s 18-carat oval blue sapphire-and-diamond engagement ring, it was not only a token of love but a thrilling gesture of confident daring.

Kate Middleton's engagement ring belonged to Princess Diana

“After Diana’s death in 1997, the 15-year-old prince told his father he wanted the ring for his future engagement. He said Tuesday the ring represented a time his parents were happy. Now, after all the years the royal establishment have spent trying to erase that magical disruption known as Diana, England’s future king showed the world in the strongest, most personal way he knew how that he was determined to bring his mother back.”

Source: The Daily Beast

Read Full Post »

TIME magazine's 1952 Woman of the Year: Queen Elizabeth II of England (Jan. 5, 1953 cover)

TIME magazine's 1952 Woman of the Year: Queen Elizabeth II of England (Jan. 5, 1953 cover)

In February 1952, Princess Elizabeth was touring Kenya with her husband Prince Philip, the Duke of Edinburgh when she received the bad news that her father, King George VI of Great Britain, had passed away. Thus, at the tender age of 25, Elizabeth ascended the throne to become Queen of the United Kingdom, Canada, Australia, New Zealand, South Africa, Pakistan, and Ceylon. She took the title Queen Elizabeth II although she was not a descendant of Queen Elizabeth I (1533-1603), who was the last Tudor queen. Queen Elizabeth II belongs to the Royal House of Windsor, formerly known as Saxe-Coburg and Gotha.

During the Queen’s reign, there have been 11 U.S. presidents. Queen Elizabeth II has met every one of them except Lyndon B. Johnson. She met Harry Truman before she became queen and Herbert Hoover when he was a former president.

Here is a photo gallery of Queen Elizabeth II and 12 U.S. Presidents:

The Queen with President Barack Obama in 2009

The Queen with President Barack Obama in 2009

The Queen with President George W. Bush in 2003

The Queen with President George W. Bush in 2003

The Queen with President Bill Clinton in 2000

The Queen with President Bill Clinton in 2000

The Queen with President George H. Bush in 1991

The Queen with President George H. Bush in 1991

The Queen with President Ronald Reagan in 1982

The Queen with President Ronald Reagan in 1982

The Queen with President Jimmy Carter in 1977

The Queen with President Jimmy Carter in 1977

The Queen with President Gerald Ford in 1976

The Queen with President Gerald Ford in 1976

The Queen with President Nixon 1970

The Queen with President Richard Nixon in 1970

The Queen and Prince Philip with President John and Jackie Kennedy (early 1960s)

The Queen with President John F. Kennedy in 1961

The Queen with former President Herbert Hoover in 1957

The Queen with former President Herbert Hoover in 1957

The Queen with Presidents Dwight Eisenhower (top) and Harry Truman (1950s)

The Queen with Presidents Dwight D. Eisenhower (top) in 1957 and Harry Truman (bottom) in 1951

Readers, for more on the Queen, scroll down the right sidebar to “Categories” – “People” – “Queen Elizabeth II”

Read Full Post »

the newly-crowned Queen Elizabeth II

the newly-crowned Queen Elizabeth II

Here is a typical weekday morning for Queen Elizabeth II while in residence at  Buckingham Palace  in London:

7:30  The maid enters her bedroom with a tray of  morning tea: 2 silver pots of Earl Grey, milk, and a few biscuits. The cup and saucer are bone china. The linen napkin bears the royal cypher “EIIR” (Elizabeth II Regent). The maid sets down the tray on a bedside table and crosses the room to open the bedroom curtains. She then turns on the radio which is tuned to BBC Radio 4′s Today programme. The Queen listens to the day’s news as she sips her tea. Outside her window the traffic on Constitution Hill is building and people are strolling through Green Park. The maid draws a bath.

While the Queen is bathing, the maid lays out the first of perhaps many outfits the Queen will wear that day, depending upon the royal schedule. Once the Queen is dressed, the Queen’s hairdresser styles her hair.

8:30  The Queen joins her husband Prince Philip for breakfast which is served in the first floor dining room that overlooks the Palace garden. Prince Philip has had a shower and coffee. During their breakfast together, the Prince may place little morsels of food on the bird feeder outside the window. A tailcoated footman brings the breakfast – wholewheat toast with marmalade and more tea and coffee. The Queen reads her papers: The Daily Telegraph and The Racing Post.

9:00  The Piper to the Sovereign - referred to as the “Queen’s Piper” – steps into the Palace garden. He is wearing a  kilt of Royal Stewart tartan and two eagle feathers in his headwear.  The Queen and Prince Philip listen as he tunes his bagpipes. For the next fifteen minutes, the Queen’s Piper plays a selection of bagpipe tunes below the dining room window.

9:30  The Queen is seated at her Chippendale desk in her office to begin reviewing her correspondence. A footman comes in with her corgis, who have just had their morning walk in the garden. She works all morning. After lunch, she may take the dogs for a walk herself.

This 1994 People magazine photograph shows Queen Elizabeth II at Balmoral, her Scottish Highland hideaway every August. Whether at Balmoral, Windsor Castle, or Buckingham Palace, the Queen's weekdays start with a fifteen-minute bagpipe serenade. When at Balmoral, the pipers wear the Balmoral tartan.

Above, a 1994 People magazine photograph shows Queen Elizabeth II at Balmoral, her Scottish Highland hideaway she retreats to every August. Whether at Balmoral, Windsor Castle, or Buckingham Palace, the Queen’s weekdays start with a fifteen-minute bagpipe serenade at 9 a.m. When at Balmoral, though, the pipers wear the Balmoral tartan.

For more on Queen Elizabeth II, look in the left column “Categories-People-Queen Elizabeth II.” I’ve written many posts on the Queen; I hope you enjoy them!

I’ve written a new teen mystery, THE CANDY RAVERS, which I’ve posted here on this blog in its entirety. Click here  to read THE CANDY RAVERS or use the tab at the top of the site.

Read Full Post »

Queen Elizabeth's Launer handbag (4/1/09 Buckingham Palace with Obamas)

Queen Elizabeth's Launer handbag (4/1/09 Buckingham Palace with Obamas)

Since I’ve been blogging about Queen Elizabeth in general and her purse-carrying habit in particular, I’ve looked at a lot of of images of the Queen carrying purses. She seems to prefer small, unfussy black leather handbags, though she has carried a white purse before, I know. At first, the black leather handbags looked as if they could be just one bag. Closer inspection revealed slight differences in straps, patinas, and shapes. In all the bags I scrutinized, though, one theme was a constant. The clasp on the different bags was always the same. The clasp was distinctive  – covered with a gold rope emblem. The clasp looked like a string you tie on your finger to remember something. Was it a logo, perhaps? I sensed a designer lurking about.

 I was slow to catch on. Of course. The Queen doesn’t buy her purses off the rack at Macy’s; she has a royal pursemaker. That’s why the purses looked so similar. They were made by the same company.

Queen Elizabeth in Jamestown (5/4/2007) with handbag

Queen Elizabeth in Jamestown (5/4/2007) with handbag

A little further digging for the name of the designer turned up a lot of information. Evidently, not only does Her Royal Highness have a royal pursemaker to make her purses - Launer’s of London - but also a royal milliner to make her hats and a royal dressmaker to make her dresses. Currently, three British royals, The Queen, her husband Prince Philip ( AKA the Duke of Edinburgh) and their son Prince Charles (AKA the Prince of Wales) may grant “Royal Warrants of Appointment” to tradespeople who supply goods or services to a royal court or certain royal personages. The warrant allows the supplier to advertise the fact that they supply to the royal family. The Royal Warrant does not mean that these specially-honored companies must then give the Royals their goods and services for free. Rather, suppliers both continue to charge their royal customers as well as reap incredible bonuses in the marketplace courtesy of the royal endorsement.

Her Royal Majesty Queen Elizabeth's coat-of-arms

Her Royal Majesty Queen Elizabeth's coat-of-arms

Launer's "Royale" handbag

Launer's "Royale" handbag

Launer of London holds the Royal Warrant for supplying the Queen with her leather goods and purses. On the “About Us” page on the Launer company website, the Queen’s coat-of-arms is displayed boldly at the top left and right of the page. Under the company’s history, we read that:

photo of Queen Elizabeth II on the Launer company website

photo of Queen Elizabeth II on the Launer company website

In 1991, Her Majesty the Queen visited the factory on 4th March, spending virtually the whole afternoon with all the employees and seeing all the various stages of making both handbags and personal leather goods. This was a great honour for the company, and in the following year Launer was also given the right to add leather goods to the warrant.

Read Full Post »

Queen Elizabeth and Michelle Obama at Buckingham Palace

Queen Elizabeth and Michelle Obama at Buckingham Palace

 As I mentioned in my recent post, “President Barack and Michelle Obama Give Queen Elizabeth an IPod,” the Obamas have visited Buckingham Palace and met with Queen Elizabeth and Prince Philip. As the two couples mingled with other diplomats in London for the Group of 20 Meeting, First Lady Michelle Obama reached out and touched the Queen on her back. The Queen responded warmly, wrapping her right arm around Michelle’s waist. Those listening to the two women say that the Queen remarked on how tall Michelle is. They also were looking down and talking about their shoes.

Everyone’s buzzing about this historic moment: Michelle Obama touched the Queen! Royal protocol demands that no one touch the Queen. Even her royal consort, Prince Philip, must walk several paces behind her when the two are in public.

First Lady Jacqueline Kennedy and General Charles DeGaulle at a dinner at Versailles, France, June 1, 1961.

First Lady Jacqueline Kennedy and General Charles DeGaulle at a dinner at Versailles, France, June 1, 1961.

All this attention to the Obamas and their first visit to  Europe as the First Couple takes me back to 1961 when President John Fitzgerald and Jacqueline (pronounced JAK LEEN’) Bouvier Kennedy made a state visit to France. Jackie Kennedy mesmerized the French with her style and elegance. She spoke fluent French and boasted a paternal French bloodline (Bouvier). Jackie was so charming that she even won the heart of President Charles DeGaulle, a man not easily conquered. At a dinner at the Elysee Palace, DeGaulle talked extensively to Jackie, then turned to President Kennedy and said,  “Your wife knows more French history than any French woman.”

Jackie Kennedy so upstaged John on their trip overseas that the President joked, “I am the man who accompanied Jacqueline Kennedy to Paris.” Upon the Kennedys’ return to America, their popularity soared. The American public – and the rest of the world - had fallen in love with Jackie. To this day, she remains an American idol.

Read Full Post »

 
The Obamas met Queen Elizabeth and her husband, Prince Philip, at Buckingham Palace on Wednesday, April 1. The two couples exchanged gifts. The Obamas gave the queen an engraved iPod. The Queen’s new music player came already loaded with some Broadway show tunes and videos of her 2007 visit to Washington and Virginia.  The Obamas also gave the Queen a rare songbook signed by the composer Richard Rodgers. The British royals gave signed silver-framed portraits of themselves to the Obamas, their standard gift for visiting dignitaries.

The Obamas Visit Buckingham Palace. Note that the Queen has that purse in her arm although she is at home!

The Obamas Visit Buckingham Palace. Note that the Queen has that purse on her arm although she is at home!

If you enjoyed this post, you might also like the following:

“Queen Elizabeth’s Grandmother Had the Gimmies”
“What’s in Queen Elizabeth’s Purse?”
“What’s Playing on Queen Elizabeth’s iPod?”

Read Full Post »

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary; born 21 April 1926) is the queen regnant of sixteen independent states known as the Commonwealth realms: the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Canada, Australia, New Zealand, Jamaica, Barbados, the Bahamas, Grenada, Papua New Guinea, the Solomon Islands, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua and Barbuda, and Saint Kitts and Nevis. All together, these countries have a combined population, including dependencies, of over 129 million.

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary; born 21 April 1926) is the queen regnant of sixteen independent states known as the Commonwealth realms: the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, Canada, Australia, New Zealand, Jamaica, Barbados, the Bahamas, Grenada, Papua New Guinea, the Solomon Islands, Tuvalu, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Belize, Antigua and Barbuda, and Saint Kitts and Nevis. All together, these countries have a combined population, including dependencies, of over 129 million.

It was June 24, 1953. Queen Elizabeth II was traveling to Scotland for the first time as Queen. In her coronation at Westminster Abbey 22 days earlier, Elizabeth had worshiped as an Anglican in the Church of England in her coronation robes. As Queen she was now the head of two churches, the Church of England and the Church of Scotland, which was Presbyterian. Having already been crowned in England, she now traveled to St. Giles Cathedral, the Mother Church of Presbyterianism, in Edinburgh, Scotland, to receive the ancient crown of Scotland.

When she arrived at the cathedral, the Queen was surrounded by the Scottish peerage in their velvet coats and coronets. Her husband, Prince Philip, was respendently dressed in a gold-braided uniform topped off by a plumed helmet. But when the crowd gathered at the ceremony got a look at Elizabeth, their new queen, they were shocked at how ordinary she looked. They had expected her to appear in her coronation robes. Instead she wore a simple gray blue coat, black leather shoes, and a gray blue felt hat. She looked just like a commoner! The most jarring part of her outfit was the big black purse she carried in the crook of her arm.

At the altar she stepped forward while the Duke of Hamilton and Brandon knelt before her in his coronation robes to proffer the crown of Scotland on a velvet cushion with gold tassels. As she (the Queen) reached toward him, her leather handbag, which was as large as a breadbox, almost hit him in the face. He quickly moved his head to avoid getting smacked by the royal purse. (1)

Since then, the Queen is rarely photographed without her purse tucked in the crook of her arm. She carries it with her throughout the day as she moves from room to room in Buckingham Palace. All tables and her desk at the palace are equipped with special hooks on which the Queen may hang her purse so that it may never be set on the floor. She never uses a clutch or a shoulderbag. Those bags would make it awkward in official duties of shaking hands and accepting flowers.

Queen Elizabeth (with black leather purse) and Prince Philip arrive at the Casino Royale World Premiere - Red Carpet - Nov. 14, 2006, London

Queen Elizabeth (with black leather purse) and Prince Philip arrive at the Casino Royale World Premiere - Red Carpet - Nov. 14, 2006, London

Enquiring minds want to know: just what does Queen Elizabeth carry in that purse? As it turns out, there is more to the royal purse than its meager contents. It doubles as a signal device. When the Queen is carrying out her royal duties at some function, she uses her purse to communicate with her servants. When she shifts the bag from one arm to another, for instance, it means she’s ready to leave. When at a banquet, if the Queen sets her purse on the floor, it’s another bad sign. She finds the conversation boring and wants to escape. However, if the royal bag dangles happily from the crook of her left arm, she is happy and relaxed. (2)

One thing that can always be found inside the Queen’s purse is an S-shaped metal meat hook that she can place on the edge of a piece of furniture and hang her purse on it. She always carries a metal make-up case given to her by Prince Philip as a wedding gift. She carries a collection of good luck charms, most of them gifts from her children, including dogs, horses, saddles, and horsewhips, reports the Daily Express, and photos of her children. She is never without her mints, chocolate drops for her corgi dogs, and a crossword or two snipped from the papers by her attendants.

Majesty magazine reports that the Queen carries a comb, a handkerchief, a small gold compact and a tube of lipstick in her handbag. On Sundays, she carries paper money to place in the collection plate at church.

Britain's Queen Elizabeth II (R) receives flowers from children as she departs St Patrick's Cathedral in Armagh, Northern Ireland, March 20, 2008. The Queen handed out Maundy Thursday alms purses to 82 men and 82 women, the presentations are in recognition of their services to both church and community.

Britain's Queen Elizabeth II (R) receives flowers from children as she departs St Patrick's Cathedral in Armagh, Northern Ireland, March 20, 2008. The Queen handed out Maundy Thursday alms purses to 82 men and 82 women, the presentations are in recognition of their services to both church and community.

(1) Kelley, Kitty. The Royals. (New York: Warner Books, 1997)
(2) Dampier, Phil and Walton, Ashley. What’s In The Queen’s Handbag: And Other Royal Secrets. (Brighton, England: Book Guild, 2007)

For more on Queen Elizabeth, look in the left column under “Categories-People-Queen Elizabeth II.” I’ve written many posts on the Queen; I hope you enjoy them!

Read Full Post »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 474 other followers