Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Queen Victoria & Prince Albert’ Category

Peterhof Palace, St. Petersburg, Russia

They first met at the 1884 wedding of his uncle to her sister. She called him Nicky; he called her “Alix” or “Sunny.”  Although Alix was only 12, she knew at that moment that Nicky was “The One.” It was on this occasion she carved their names on the window of the Peterhof Palace.

Alix of Hesse as a young girl ca. 1878

After the wedding, Alix bid her sister and Nicky goodbye, returning to the Darmstadt Palace in Germany which was her home. Alix was a royal princess.

Alix of Hesse ca. 1888

Young Nicholas II of Russia, before he ascended the throne in 1894

Five more years would pass before Princess Alix would return to Russia and see Nicky again. During that visit, the two fell even more deeply in love. Nicky was determined to make Alix his bride.

But Nicky’s parents wouldn’t hear of Nicky marrying a German princess. They hated Germans as did almost every Russian. But Nicky’s parents weren’t just any Russians.  Nicky’s parents were the Romanov rulers of Russia: Tsar Alexander III and Tsarina Marie Feodorovna . They were the Royal Emperor and Empress. Nicky – Nicholas Alexandrovich- being their oldest son – was the Tsarevitch – the heir to the Russian throne.

Alix returned to Germany.

Princess Alix of Hesse, seated, prepares for her first ball. 1889.

More years passed. Love letters written in English flew back and forth between the lovesick pair.

Meanwhile, Nicky carried on a torrid and scandalous three-year affair with the famous Russian ballerina, Mathilda Kschessinska.

Mathilde Kschessinska (1872-1971)

Nevertheless, Nicky’s heart still belonged to Alix.  He wrote in his diary:

It is my dream to one day marry Alix H. I have loved her for a long time, but more deeply and strongly since 1889 when she spent six weeks in Petersburg. For a long time, I have resisted my feeling that my dearest dream will come true.”

Nicky’s parents continued to wage a fierce campaign to find Nicky a suitable bride. The Tsar hoped to land a bigger catch for his son than Princess Alix (even though she was his godchild!), parading a series of royal princesses in front of his son. But Nicky stood firmly against each proposed match, declaring flat out to his folks that he’d become a monk rather than marry anyone ugly and boring when he could have the tall and lovely blue-eyed beauty Princess Alix as his wife and royal consort.

Queen Victoria of the United Kingdom comforts her German granddaughters, the Princesses of Hesse; left to right, Victoria, Ella, and, the youngest, Alix. Their mother, Princess Alice, had just died. Alice was Victoria's second daughter.

Meanwhile, alone in Germany, Alix was equally resolute to marry Nicky, doing her own bit in  turning down royal suitors. She even stood up to her domineering grandmother, Queen Victoria of the United Kingdom, when the Queen tried to marry her off to her grandson, the Duke of Clarence. Alix declined to marry the Duke stating to “Granny” that she did not love him. Victoria – notorious for her royal matchmaking – surprisingly

“was proud of Alix for standing up to her, something many people, including her own son, the Prince of Wales did not do.”

 
For five years, Tsar Alexander III had stood firmly against his son’s wishes. But, in 1894, he became ill and relented, the couple announcing their engagement in April of 1894.

1894 official engagement photo of Princess Alix of Hesse (later Alexandra Feodorovna) and Tsarevitch Nicholas (later Tsar) of Russia

Princess Alix of Hesse-Darmstadt and by Rhine & Tsarevich Nicholas Alexandrovich, London, 1894

Alix, as a requirement for the engagement, converted from Lutheranism to the Russian Orthodox religion and took the Russian name “Alexandra Feodorovna” to strengthen her appeal to the Russian people. Nicholas and Alexandra planned a spring 1895 wedding.

But their plans were thrown in disarray by Alexander’s sudden death in November and Nicholas’s subsequent ascension to the throne as His Imperial Majesty, Tsar Nicholas II. Nicholas insisted that the wedding date be moved forward, as he wanted Alix by his side to help him rule. They married a swift three weeks later. He was 26.  Alix, now called Empress Alexandra,was 22.

Wedding of Russian Emperor Nicholas II (1868-1918) and Grand Princess Alexandra Fedorovna (1872-1918) by Laurits Tuxen, 1895

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Diana, Princess of Wales

The late Diana, Princess of Wales (1961-1997), once remarked that, in marrying Prince Charles and having two sons with him, she had genetically given the British Royal family “chins.” She felt that she had a very prominent chin and that the Royal Windsors were lacking in this facial feature. Her sons, Princes William (b. 1982) and Henry (b. 1984), known as “the Heir and the Spare,” are in line for the British throne.

Queen Elizabeth II is shown wearing a lime green suit in this 1960s era photo with husband Prince Philip, the Duke of Edinburgh, and their four children, l to r: Andrew, Edward, Charles, and Anne.

Tragically, Diana didn’t live to see her boys grown into tall, strapping fellows setting new records not for chins but for height. This genetic trait was likely passed down to them through Diana’s Spencer family and their grandfather Prince Philip, the Duke of Edinburgh, who was 6′ at his prime. Princess Diana, at 5’10” & 3/4″, was almost 2  inches taller than her former husband.


At 6’3″, Prince William of Wales, second in line for the British throne, is set to become the tallest monarch in history. His brother, Prince Henry of Wales (known as Prince Harry), is right up there with him, measuring in at 6’2″.

The Great Seal of Edward I who served as the British monarch from 1272-1307

The record for the tallest British monarch has been held by Edward I, 6’2″, known as “Longshanks” for his long legs. An expert horseman, he took the throne in 1272.

More modernly, though, the British monarchs have erred on the short side. Queen Elizabeth II, who took the throne in 1953, is only 5’4″. Her great grandmother Queen Victoria, who reigned from 1837-1901, was even more petite. She was only 5 feet tall and very stocky. At her death in 1901, Queen Victoria boasted a 50″ waist.

Queen Victoria was quite stout. With her afternoon "cuppa" tea, she fancied a sponge cake slathered with jam and whipped cream. This classic (high-calorie) British cake is known as the "Victoria Sponge."

Should Prince William decide to marry his long-time girlfriend, the 5’10” Kate Middleton, their children likely would be taller than the average royal.

Kate Middleton (black hat) is shown with Prince Harry of Wales and Camilla, Duchess of Cornwall (white hat), at the June 16, 2008 installation of Kate's boyfriend Prince William of Wales in the Order of the Garter.

Here’s how the current royals and their significant others measure up:

Men ———————————– Ladies
Prince William (6ft 3in) ——– Kate Middleton (5ft 10in)
Prince Harry (6th 2in) ——— Chelsy Davy (5ft 8in)
Prince Philip = (5ft 11in) ——– The Queen (5ft 4in)
Prince Charles = (5ft 9in) ——- Camilla, the Duchess of Cornwall (5ft 8in), Diana (5ft, 10 & 3/4 in)

Source: Article Daily Mail

Read Full Post »

Queen Victoria at her Golden Jubilee, 1887. Note the tiny crown atop her mourning veil.

In my previous post, “Queen Alexandra’s Royal Bosom,” I mention that Queen Victoria refused to wear a crown to the Thanksgiving service at Westminster Abbey that was part of her Golden Jubilee celebration in June, 1887. She did, however, consent to wear a crown for her official Jubilee photograph (shown here), which we may assume she wore to the banquet celebrating her 50 years on the British throne. Fifty European Kings and princes and the American author Samuel Clemens (AKA Mark Twain) attended.

After her husband Prince Albert’s death in 1861, the Queen had largely disappeared from public view. She had vowed to publicly mourn her husband until her death and wear nothing but black widow’s weeds and her white lace mourning veil. In 1870, under government pressure, Victoria began to appear in public again. But she refused to wear her Imperial State Crown again, for several reasons. Chiefly, it was too big and heavy and was impossible to wear with her mourning veil.

The Imperial State Crown of Great Britain worn by Queen Victoria at her coronation. It includes a base of four crosses pattée alternating with four fleurs-de-lis, above which are four half-arches surmounted by a cross. Inside is a velvet cap with an ermine border. The Imperial State Crown includes several precious gems, including: 2,868 diamonds, 273 pearls, 17 sapphires, 11 emeralds, and 5 rubies.

Queen Victoria shown wearing the Imperial State Crown at her Coronation, 1837

Consequently, a new crown, a small one, was designed for the Queen. It sat atop her mourning veil. The Queen was satisfied and so was the government. Wearing the tiny crown atop her veil allowed her to look like both a widow and a queen.

“The crown followed standard design for British crowns. It was made up of four half-arches, which met at a monde, on which sat a cross. Each half-arch ran from the monde down to a cross pattee along the band at the bottom. Between each cross pattee was a fleur-de-lis. However, because of its small size (9 centimeters across and 10 centimeters high) Victoria’s small diamond crown possesses no internal cloth cap. The crown was manufactured by R & S Garrard & Company.”
 

Queen Victoria's Small Diamond Crown created in 1870 measures 3.7 inches (9.9 cm) high and 3.4 inches (9 cm) in diameter. It was worn atop a widow's cap. The silver crown was made in 1870, using some 1,300 diamonds from a large necklace and other jewelry in the Queen's personal collection. Queen Victoria's Small Diamond Crown remains on show in the Jewel House in the Tower of London.

Read Full Post »

"The Landing of H.R.H. the Princess Alexandra at Gravesend, March 7, 1863," by Henry Nelson O'Neil, 1864.

When Princess Alexandra of Denmark arrived on English soil in 1863 to marry the Prince of Wales, the heir of Queen Victoria, she was the very picture of modesty. No jewelry was visible and she wore a handmade bonnet. Alexandra may have been Danish royalty, but she wasn’t rich. Matter of fact, her family had lived on handouts to get by. She was shy, kind, and very beautiful. Everyone loved her immediately.

Queen Victoria, 1873

Queen Victoria of Great Britain, 1873

When Alexandra joined the British royal family, over two years had passed since Queen Victoria‘s husband, Prince Albert, had died.  Yet Victoria was still plunged into deep mourning. Victoria had wished she had died with her beloved Albert. Upon his death, she had renounced all pleasures and vowed to wear dreary black crape dresses the rest of her life as a token of mourning. She spent many of her waking hours kneeling in Albert’s carefully-preserved bedroom, crying and pleading with God to help her. (See “Queen Victoria in the Blue Room with a Bust.”)

Alexandra discovered that Victoria had amassed an enormous jewelry collection.  But, after Albert’s death, the Queen had became convinced that excessive display of jewels awakened anti-monarchial feelings in the English people. Princess Alexandra tried to convince her to wear her pretty, glittering things but to no avail. Famously, Victoria refused to wear a crown to the Thanksgiving service honoring her 1887 Golden Jubilee. The Queen of Great Britain arrived at the state ceremony wearing a bonnet.

Whereas Victoria had renounced all pleasures, Princess Alexandra had just begun to live. She had grown up poor and now she was rich and the future Queen of England! She was not about to be sucked into Victorian mourning dress. Although her husband, “Bertie,” was a serial adulterer, Alexandra accepted his infidelity and got on with her life, moving with him from party to party with the artsy crowd. Dressing herself in fine jewels and frivolous clothes became her passion – and she indulged herself completely.

Queen Alexandra at her Coronation, 1902

Initially, Princess (later Queen) Alexandra adopted dog collar chokers, called a ‘collier de chien’ to cover a small scar on her neck. For state and formal occasions, though, she plastered herself from head to waist in necklaces, tiaras, ribbons, sashes, and brooches of pearls, diamonds, and other jewels. Her long strings of pearls became her signature look. Alexandra became quite popular and women copied her style and bearing. American tycoon Cornelius Vanderbilt, Jr., remarked that:

Queen Alexandra “possessed the world’s most perfect shoulders and bosom for the display of jewels.”
 

Readers: “Queen Victoria’s Tiny Crown” follows this post.

Read Full Post »

Queen Victoria and Prince Albert, 1854. They had been married 14 years and are both about 34 years old. This is the first time Victoria had been photographed. Queen Victoria reigned as Queen Regnant of the United Kingdom of Great Britain and Ireland from 1837-1901 and as the first Empress of India of the British Raj from 1876 -1901. Her reign as the Queen lasted 63 years and 7 months, longer than that of any other British monarch before or since, and her reign is the longest of any female monarch in history. The time of her reign is known as the Victorian Era, a period of industrial, cultural, political, scientific, and military progress within the United Kingdom.

Throughout their 21-year marriage, Prince Albert and Queen Victoria delighted in showering each other with gifts of art. A new major exhibition of the Royal Collection (March 19-October 31, 2010) at the Queen’s Gallery, Buckingham Palace, is the first ever to focus on the royal couple’s shared enthusiasm for art. “Victoria & Albert: Art & Love” showcases over 400 paintings, drawings, photographs, jewelry, and sculpture from the years of their courtship (1836-1839) and marriage (1840) until Albert’s untimely death of typhoid (1861).

Gold, enamel, and tooth brooch belonging to Queen Victoria (1847, probably commissioned by Prince Albert)

Many trinkets exchanged between the royal couple were sentimental in nature, marking special occasions in the royal household, such as this gold and enamel brooch, seen for the first time ever. This unusual and tiny brooch in the form of a thistle has, as its flower, the first milk tooth lost by the firstborn of their nine children, Princess Victoria (1840-1901). An inscription on the reverse states the tooth was pulled by Prince Albert at Ardverikie (Loch Laggan), on September 13, 1847. (To see more of Victoria’s jewelry made with teeth, click here.)

Princess Victoria was the subject of many art commissions; her parents were overjoyed at her birth because she almost wasn’t born. When the Queen was four months pregnant, she had been the target of a failed assassination attempt. Edward Oxford fired two shots at her as she and Prince Albert rode up Constitution Hill in a carriage in June of 1840. Fortunately, neither the queen, prince, or the unborn Princess Royal was harmed.

An attempt is made to assassinate Queen Victoria by Edward Oxford, June 10. 1840, as the Queen rides up Constitution Hill with Prince Albert. Oxford was arrested for high treason, tried, and acquitted by reason of insanity.

Prince Albert was a man of many talents. He designed many of Queen Victoria’s jewels, including this 1842 brooch featuring a miniature of Princess Victoria as a bejewelled angel.

Queen Victoria's enamel, gold, and jewel brooch, 1842, with a miniature of Princess Victoria as an angel, Prince Albert, designer; William Essex, after William Ross, miniaturist

The queen appreciated Albert’s talent in jewelry design. She wrote:

“Albert has such taste & arranges everything for me about my jewels.”

In addition to designing the queen’s personal jewelry, Prince Albert designed many pieces of her state jewelry. He designed most of her tiaras, including the Oriental Circlet, also a part of this year’s special exhibition.

Queen Victoria's State Jewelry: "The Oriental Circlet," 1853. Diamonds, rubies, gold. The inspiration for the design of this tiara, which includes ‘Moghul’ arches framing lotus flowers, came from Prince Albert who had been greatly impressed by the Indian jewels presented to the Queen by the East India Company.

Readers, you might also enjoy: “Queen Victoria in the Blue Room with a Bust.”

Read Full Post »

Showman P.T. Barnum (l) with his protegee, "General Tom Thumb" (born as Charles Sherwood Stratton). Daguerrotype by Samuel Root, 1850

The best known of circus pioneer P.T. Barnum‘s performers was Charles Sherwood Stratton (1838-1883), also known as General Tom Thumb. Stratton weighed 9 lbs. 8 oz. at birth, a bouncing baby boy for the time, but stopped growing at six months. When Barnum discovered him at the age of five, Stratton weighed only 15 lbs. and was 25 inches tall. 

“The boy barely came up to the showman’s knees!” (1) 

Barnum wasted no time signing up the boy as a sideshow attraction. His parents happily rented out their child for $7 a week plus room, board, and traveling expenses. Barnum installed the Strattons in a fancy New York City apartment above his museum of human curiosities. Barnum then began transforming Little Charlie into an international celebrity he christened “General Tom Thumb,” recalling the tiny fictional knight of King Arthur’s round table. The knight was so small, he rode a mouse and battled spiders. 

1844 stereograph depicting General Tom Thumb as Napoleon. Although "Tom" was really six at the time, P.T. Barnum promoted him as a 13-year-old.

Barnum taught the little dwarf to dance, sing, and tell jokes while dressed in elaborate costumes as Cupid, Napoleon, and Frederick the Great. At five, Tom learned to drink wine and at seven he took up cigar smoking. Barnum billed Tom Thumb as the “smallest man alive.”  

In 1844, Barnum took his young protege on a much-publicised European tour debut. Tom Thumb was a huge sensation, appearing before the crowned heads of Europe and visiting Queen Victoria not once, but twice. Audiences were enchanted with the man-boy whose charm combined innocence with pomposity. Over time, Tom made so many visits to royalty that Barnum had a special carriage built for him. 

“Only 11″ high, it was painted blue and lined with silk. Drawn by ponies only 28″ tall, and driven by children dressed in livery, it caused a sensation wherever it went.” 

Years went by and the money from Tom Thumb’s tours made him a rich man. “The Man in Miniature” moved to a specially-designed mansion for him and his parents in his hometown of Bridgeport, Connecticut. 

Lavinia Warren (1841-1919), photo c. 1855-1865

It was said that, by the age of 19, Tom had been kissed by a million and a half girls.Soon, though, the United States was plunged into the Civil War and Tom wanted more than just kisses from strangers. He began looking for a wife. He found her in the diminutive form of another little person, the charming and very beautiful Lavinia Warren

On February 10, 1863, the two were married at Grace Episcopal Church in New York City. The wedding was front page news. Billed as “the fairy wedding,” it was the social event of the season. People clamored for invitations, yet only two thousand people were invited. 

"The Fairy Wedding" of General Tom Thumb (Charles Stratton) and Lavinia Warren. This is a reenactment of the ceremony staged by photographer Mathew Brady after the Feb. 10, 1863 event.On the left in each picture is the best man, George Washington Morrison Nutt, known as Commodore Nutt, who had courted Lavinia unsuccessfully; Tom Thumb; Lavinia, and Minnie Bump AKA Minnie Warren, Lavinia's younger and even more petite sister


As Tom and Lavinia made their way up the center aisle to the altar, only guests seated along the aisle could see them. Once they arrived at the chancel, women stood on tiptoes and a few climbed on chairs to witness the ceremony. Afterwards, P.T. Barnum staged a reception for the newlyweds at the Metropolitan Hotel. Barnum charged $75 a ticket. Although there was a demand for 15,000 tickets, only 5,000 were sold. 

At the reception, the Strattons stood on a piano to receive their guests. Later on their honeymoon, they traveled to Washington, D.C., to the White House, where President Lincoln gave them a fancy party. In the course of the evening, the president told General Tom Thumb that he had put him completely in the shade, as he [the General] was now the center of all attention. 

(1) Fleming, Candace. The Great and Only Barnum: The Tremendous, Stupendous Life of Showman P.T. Barnum. New York: Schwartz & Wade Books, 2009.

Read Full Post »

Older Posts »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 521 other followers