Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Prince William & Catherine, Duke & Duchess of Cambridge’ Category

Is Kate pregnant? While William, 29, plus the Danish Crown Prince and Princess tasted peanut paste at a recent visit to a global supply center for Unicef, Kate politely refused -- and reportedly gave her husband of six months a knowing look.

Tabloids are abuzz with speculation that Kate Middleton, the Duchess of Cambridge, is expecting her first child with Prince William. Buckingham Palace refuses to deny or confirm such a statement but there are hints that there may be some truth to the rumor.

It is all started with Kate refused to sample some peanut paste in a Unicef food packet in a royal visit to Copenhagen. (Doctors warn expectant mothers against eating nuts.) She further fueled speculation  on another occasion when she refused a glass of champagne while hosting a charity dinner on behalf of Prince Charles. (Expectant mothers shouldn’t drink alcohol.)

In Touch magazine claims that Kate is six weeks pregnant. In Touch‘s sources have been reliable in the past, having correctly revealed both the couple’s honeymoon plans and the Queen‘s wedding gift to Kate.

Learn more at The Daily Beast.

Readers: For more on Kate, the Duchess of Cambridge, on Lisa’s History Room, click here.

Read Full Post »

British Prime Minister David Cameron’s government is moving ahead with plans to change succession laws so that if Will and Kate have a daughter, she will be able to ascend to the throne. Under existing rules, if the Duke and Duchess of Cambridge‘s first child is a girl but their second child is a boy, the son would pass over his sister and inherit the throne. Cameron wrote,

We espouse gender equality in all other aspects of life, and it is an anomaly that in the rules relating to the highest public officer we continue to enshrine male superiority.”

Read more at People.

For more on this blog about Will & Kate, click here.

Read Full Post »

Queen Elizabeth II and Catherine, the Duchess of Cambridge, took a preview tour of Buckingham Palace’s royal wedding exhibit on Friday. 

Catherine, Duchess of Cambridge, and her grandmother-in-law, Queen Elizabeth II of Great Britain, are on their way to view Buckingham Palace's royal wedding exhibit, July 22, 2011. Uncharacterically, the Queen is not carrying her trusty handbag.

The Royal Collection show, called “The Royal Wedding Dress: A Story of Great British Design,” opened to the public today. It brings together the Duchess of Cambridge’s Alexander McQueen white and ivory Irish lace wedding dress, shoes, tiara, earrings, and a replica bouquet for the public to view up close.

Among the items displayed at the Queen's London residence include the Cartier Halo tiara, worn by Kate Middleton on her wedding day. The understated headpiece was made in 1936 and purchased by the Duke of York (later King George VI) for his wife, Elizabeth's mother (also Elizabeth). Queen Elizabeth received it as an 18th-birthday present, at which time she was Princess Elizabeth. The delicate diamond tiara was lent to Kate by the Queen.

The Palace expects over 500,000 people to buy tickets to the ten-week exhibit. Both at home and abroad, Prince William and Kate are wildly popular, as evidenced by the overwhelmingly warm reception they received earlier this summer on their 2011 Royal Tour of Canada with a detour to Hollywood.

Kate Middleton's bridal shoes will be on display at Buckingham Palace this summer. Custom made by Alexander McQueen's Sarah Burton to match her wedding dress, Kate's elegant pumps are made of ivory duchesse satin with lace hand-embroidered by the Royal School of Needlework.

Kate and William’s wedding cake was a fruit cake designed by Fiona Cairns. It was covered in cream and white icing, decorated with over 900 sugar paste flowers and elaborate scrollwork. Fiona Cairns’ cakes are in huge demand; Sir Paul McCartney orders one every Christmas.

Kate designed her wedding cake to match its surroundings. She took into account that her wedding reception was to be held in the Picture Gallery in Buckingham Palace. The room has high ceilings so she chose a cake that towered but was not too tall or thin. She wanted something with presence. Architectural elements in the room, for instance, garlands on the walls, were reproduced loosely on the fourth tier piping: roses, acorns, ivy leaves, apple blossom and bridal roses. The cakemaker would not reveal her exact recipe but did disclose that she used a range of produce from dried fruits such as raisins and sultanas to walnuts, cherries, grated oranges and lemon, French brandy and free-range eggs and flour to create her historic confection.

Of course, the centerpiece of the exhibit was Kate’s wedding dress and veil. An ongoing tradition, viewing royal wedding gowns has wide public appeal. For instance, Princess Diana‘s 1981 Elizabeth Emanuel wedding gown continues to be viewed and is currently part of a travelling exhibition. 

Kate and the Queen view Kate's wedding gown display in Buckingham Palace. July 20, 2011.

Upon viewing the installation of Kate’s wedding dress and veil, the Queen was heard to exclaim, 

“Horrid, isn’t it? Horrid and dreadful!”

 

The Queen is not amused.

The ivory and white Alexander McQueen gown is displayed in a dark and gloomy fashion with the veil and tiara hovering eerily above. 

The Duchess of Cambridge's wedding gown is displayed without a mannequin.

It appeared the mannequin’s lack of a head may have upset the Queen.

Source: HuffStyle 

Readers: For more on Lisa’s History Room about the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

Prince William and Catherine, the Duke and Duchess of Cambridge, braved temperatures in the nineties as they continue their Royal Tour of Canada at a stop in Ottawa. Kate wore a striking red hat adorned with the Canadian maple leaf as well as a brooch loaned from the Queen. In his speech, Prince William referred to his grandmother as the “Queen of Canada.” Queen Elizabeth II remains Canada’s head-of-state.Prince William waves to the Ottawa crowd as Catherine steps out in a striking red hat adorned with red maple leaves, a symbol found on the Canadian flag. July 2011  

Kate flashes a smile as we get a close-up of her red hot fascinator by Sylvia Fletcher for Lock and Co.

Kate wears a family heirloom loaned to her by Queen Elizabeth II: a diamond brooch of a maple leaf, Canada's national emblem.

Queen Elizabeth II wore the maple brooch when she toured Canada 60 years earlier, in 1951.

The flag of Canada features a red, 11-tipped maple leaf against a white field, flanked by vertical red bands. Canada is a federal state that is governed as a parliamentary democracy and a constitutional monarchy with Queen Elizabeth II as its head of state. It is a bilingual nation with both English and French as official languages at the federal level.

Readers: For more on the British Royal Family here on Lisa’s History Room, click here

Read Full Post »

Center, Prince Albert of Monaco and his fiancé Charlene Wittstock pose with the band The Eagles, performing in Monaco to celebrate the wedding of Albert and Charlene. June 30, 2011.

Prince Albert of Monaco and Charlene Wittstock of South Africa are scheduled to wed today in Monte Carlo despite revelations in the French Press earlier in the week that the never-before-married Prince Albert, 53, may have fathered a third love child. Upon learning of the Le Monde article, Miss Wittstock, 20 years Albert’s junior, reportedly tried to flee the tiny Riviera principality.

As reported in The Daily Mail, “the couple’s lawyers have furiously denied a rift, while police have claimed that Miss Wittstock even

had her passport confiscated at the Nice airport to stop her getting on a flight.” 

Despite this hiccup, the wedding is going ahead as planned. The engaged couple put on a happy show of unity last night as they attended a concert by The Eagles. The free show was held at Monaco’s stadium and attracted thousands of fans from the principality and neighboring areas.

The wedding nuptials include a civil ceremony today and a Catholic Church ceremony tomorrow. 

In this June 2011 photo for Vogue magazine, Charlene Wittstock shows off her impressive physique. She was a South African Olympic swimmer who will become Princess Charlene of Monaco on Friday, July 1, 2011, when she weds Prince Albert of Monaco. Prince Albert is the son of the late Grace Kelly, American film actress, and Prince Rainier III of Monaco.

Charlene Wittstock stands on a precipice in Monaco.
To see a gallery of Charlene Wittstock photos at the Daily Beast, click here.  

The nuptials at Monte Carlo may rival the British royal wedding in lavishness and excess. While newlyweds William and Kate, the Duke and Duchess of Cambridge, are unable to attend the festivities because they are currently in Canada on a North American tour, the guest list is still expected to be impressive. Shrouded in secrecy, it is rumored to include crowned heads of Europe, politicians, and glitterati such as international supermodel Naomi Campbell, German haute couture designer Karl LagerfeldFrench President Nicolas Sarkozy and his wife, First Lady Carla Bruni.

Musician and former model Carla Bruni is expecting her second child, her first with Sarkozy.

The June 2011 issue of French magazine Elle features First Lady of France Carla Bruni Sarkozy with her growing pregnancy bump. Carla Bruni is a former model, and has graced the cover of Elle many times.

Before she was the First Lady of France: Carla Bruni models a designer bikini and pearl-rimmed sunglasses.

READERS: For more on Lisa’s History Room about Carla Bruni, click here  

 

In the photo above, Prince Albert’s mother, Princess Grace of Monaco, is shown climbing the stairs of the Princely Palace in Monaco, ca. 1960. Princess Grace is the Hollywood actress Grace Kelly who gave up her film career to marry Rainier III, Prince of Monaco, in 1956. Together they raised three children: Caroline, Princess of Hanover, Albert II, Prince of Monaco, and Princess Stéphanie of Monaco.

Readers: For more on Lisa’s History Room about Princess Grace, click here.

Read Full Post »

Landing in Ottawa, Canada, Prince William and Catherine begin the Royal Tour of 2011, their first tour as husband and wife.

Prince William and Catherine, the Duke and Duchess of Cambridge, are in Canada today, the first leg of the Royal Tour 2011 of North America. For more, click here.

For more about the British Royal Family on this blog, Lisa’s History Room, click here.

Read Full Post »

This week's current Newsweek cover featuring a fantasy image of what Princess Diana, had she lived, might have looked like at age 50. The image has sparked tremendous backlash.

The Daily Beast has provided a photo gallery of Princess Diana over the years. Had she lived, she would have turned 50 today, July 1, 2011: “Princess Diana’s 50th Birthday.”

Newsweek’s Tina Brown has written a really strange futuristic look at what Diana might have been like at 50: “Diana at 50.”

For other posts on Diana on this blog, Lisa’s History Room, click here.

Read Full Post »

In its coverage of the fashion displayed by guests at the British Royal Wedding of William and Catherine, The New York Times wrote that the outfits of the guests “were generally tasteful and royal-friendly. A few things stuck out. The exotic costumes of foreign dignitaries, seeming throwbacks to imperial times. The hats worn by the ladies, which resembled, variously

overturned buckets, flowerpots, lampshades, fezzes, salad plates, tea cozies, flying saucers, abstract artworks or, in one case, a pile of feathers. There were also a number of fascinators, decorative shapes with flowers or feathers, that are stuck in one’s hair but are not hats.”

It now appears that 36 of the wild headpieces worn at the royal wedding can be traced to a single eccentric Irish milliner, Philip Treacy, referred to by the UK’s The Daily Mail as the man “responsible for all this fashion roadkill.” 

In this 1999 photo, milliner Philip Treacy poses with the late hat fancier Isabella Blow

Princesses Eugenie and Beatrice arrive at Westminster Abbey for the Royal Wedding in their much-ridiculed hats by Philip Treacy. Beatrice's hat was described in the Daily Mail as "beige pretzel-like" and Eugenie's as a "catastrophic confection...with a rose the color of dried blood."

For more pictures of royal wedding hats on this blog, click here.

Princess Beatrice wore this Treacy creation to another wedding. A swarm of butterflies seems to be attacking her head.

At another fancy occasion, Princess Eugenie wears a feather headpiece designed by Philip Treacy

Victoria Beckham wore one of Philip Treacy's creations to her husband David's O.B.E. ceremony. Note that Mrs. Beckham is showing her teeth, something rarely seen in her photos.

David and Victoria Beckham arrive at Westminster Abbey for the royal wedding. Victoria is wearing one of Treacy's hats, perched precariously on the front of her head. Though almost seven months pregnant with their fourth child, she opts for fashion footwear, wearing sky-high Christian Louboutin heels. David proudly wears his O.B.E. - but on the wrong lapel!

Once inside the Abbey, you can see that David Beckham has switched his O.B.E. medal from his right lapel to the left one - the correct one. Someone must have mentioned the faux pas and he made the swap. He's chatting up a Beefeater, rather nervously, I think!

While we are on the subject of propriety, let me mention that several people have remarked that Kate Middleton chose to wear a wedding gown with sleeves so that she didn’t bare her arms in the Abbey, which is firmly against the dress code.

Royal Wedding: William and Catherine are shown in the Abbey with best man Prince Harry of Wales and maid-of-honor Pippa Middleton.

I checked this out and there seems to be no such rule, at least in writing. Here is the dress code recorded on the Abbey website:

There is no specific dress code for the Abbey. For services we ask that you dress in a respectful manner, although we are aware that some people are on holiday – bear in mind that during the winter months it can become quite cold inside.

 

Besides, if Abbey rules require covered arms, then how was Pippa Middleton exempt?

Newsweek magazine clarified the matter. Royal protocol requires that the arms of a royal bride must be covered.

Prince William wore the scarlet coat of an Irish Guards mounted officer, the uniform of his senior honorary army appointment. He wore gold sword slings, but no sword. Although unconfirmed, my sources report that no weapons are allowed in the Abbey.

Back to the mad hatter and more of his crazy, over-the-top designs for The Rich and Famous:

American Actress Sarah Jessica Parker wears a Philip Treacy design. Saloon girl? More unpleasant things have been said about this hat like, "What do you get when you cross a small cowpat with a pair of yellow butterflies, a sickly green rose and a clump of brown chicken feathers?" (the Daily Mail)

British model Jade Parfit allows another Philip Treacy odd creation to rest on her right ear.

You knew it was coming.

That's Lady Gaga in the wreath by Treacy with Beyonce.

 

Jodie Kidd wears a Treacy saucer hat with pheasant feather antennae.

In this 2005 photo, Prince Charles and Camilla Parker-Bowles, newly-minted as the Duchess of Cornwall, are just married. She wears a Philip Treacy "wheatsheaf halo" hat for which Prince Charles later awarded him an honorary O.B.E. Camilla is so chummy with Treacy that she sent Treacy's dog a Christmas card every year until the dog's death. At the dog's funeral, Grace Jones sang and Kate Moss sent flowers. (the Daily Mail)

Readers: 

 

On this site, read, “Kate Rocks the Fascinator.”

For more pictures of Catherine, the Duchess of Cambridge (Kate Middleton) in hats, click here.

For more posts on the British Royal Family and the Royal Wedding, click here.

Read Full Post »

William and Kate drive Prince Charles' Aston Martin through the streets of London on their wedding day, thrilling the crowds.

Following a post-nuptials luncheon buffet for 650 guests given by Queen Elizabeth II at Buckingham Palace, Prince William took his new bride Kate out for a spin in his father’s vintage Aston Martin. The crowd in the street was taken by surprise to see the royal couple, the newly-christened Duke and Duchess of Cambridge, appear on the streets so spontaneously, and sent up mighty cheers, applause, and laughter as the 41-year-old blue sportscar rolled by. William and Kate waved and smiled as they passed the wildly exuberant crowds lining the curbs, waving British flags.

On the front of the car was a large red letter “L”  which stands for “learners permit” bordered by 4 red hearts. Red, white, and blue ribbons and bows decorated the front bonnet. White bows and colored party balloons -two bearing the initials C and W and others shaped like hearts and stars - fluttered gaily from the rear bumper. The novelty license plate proclaimed JU5T WED.

Prince William is distracted from his driving as an RAF helicopter salutes him overhead. Note the special license plate for his wedding day.

The royal car is said to have been specially decorated by that fun-loving prankster Prince Harry.

Best man Prince Harry waves to the crowd as he makes the journey by carriage procession to Buckingham Palace following the Royal Wedding of his brother, Prince William, to the lovely Miss Catherine Middleton.

A Range Rover followed close behind the snazzy convertible. Overhead a yellow Sea King Search and Rescue helicopter with the B Flight 22 Squadron did a flyby to honor the Prince on his wedding day. Prince William is an RAF Search and Rescue helicopter pilot with the same squadron based in Anglesey, Wales.  

RAF colleagues of Prince William did a flyby over Buckingham Palace on his wedding day.

The couple, who had just that morning exchanged televised wedding vows at Westminster Abbey before a worldwide audience of millions, were on their way up the Mall, 500 yards away, to Clarence House, where they would change their clothes for the night’s festivities.

William had already changed clothes once. He had worn a red Irish Guards tunic as he tied the knot but, for the drive down the Mall, had swapped the tunic for an Irish Guards frock coat. In the open auto, Kate still wore the Alexander McQueen wedding dress 

Prince William and the former Miss Kate Middleton, now known as the Duke and Duchess of Cambridge, pose joyously for their official wedding pictures in the Throne Room at Buckingham Palace. April 29, 2011

“a glorious sweep of ivory and white silk gazar with hand-embroidered English and French Chantilly lace and 58 organza-covered buttons snaking up the back. It had a discreet v-neck, long lace sleeves and a train that measured nearly nine feet long. Middleton’s slender waistline was emphasized by the gown’s narrow bodice and slight padding at the hips—a nod to Victorian style.”

As for that spiffy sportscar….

Queen Elizabeth had given the Seychelles blue Aston Martin Volante DB6 MKII to her son Prince Charles in 1969 as a 21st birthday gift. The Prince of Wales -who is environmentally sensitive – converted it to run on sustainable fuel in 2008. It now uses E85 bioethanol, made from English wine wastage. The car is said to be roughly valued at £350,000.

Below is an old photo of Prince Charles taking his wife at the time, Princess Diana, William’s late mother, for a spin in the same Aston Martin convertible.

In this undated photo, Prince Charles and Princess Diana are seen driving away in the Prince's blue Aston Martin.

Readers: For more on the British Royal Family and the Royal Wedding, click here.

Read Full Post »

Newlyweds William and Kate pose in the Throne Room at Buckingham Palace with his family on our left, her family, the Middletons on our right, and members of the wedding party. On Kate's right include at far right, Kate's sister Philippa, brother James, mother Carole, and father Michael. To the far left of the picture is William's stepmother, Camilla, Duchess of Cornwall, father, Charles, Prince of Wales, brother Prince Harry, and grandparents, seated, Prince Philip and Queen Elizabeth II.

On April 29, 2011 at 8 a.m., the day Prince William of Wales married Kate Middleton, officials at Buckingham Palace announced that, in accordance with royal tradition and on recognition of the day by Queen Elizabeth, William was created Duke of Cambridge, Earl of Strathearn and Baron Carrickfergus. The Queen gave Kate a new princess title: Her Royal Highness Princess William Arthur Philip Louis, Duchess of Cambridge, Countess of Strathearn, Baroness Carrickfergus. 

Even though Kate now has an official princess title, she will not and cannot be called Princess Catherine. Why not?  Unlike the majority of royal brides, and in contrast to most previous consorts-in-waiting for over 350 years, Catherine does not come from a royal or aristocratic background and therefore has no title of her own. Some of the royals — Princess Margaret, Princess Beatrice and Princess Eugenie, for example — can use the designation because they were born into blue blood clan. 

 

May 6, 1985: Princess Diana holds baby Prince Harry, Prince Charles holds toddler Prince William.

Princess Diana was a blue blood when she married William’s father, Prince Charles. She was never officially declared “Princess Diana.” She styled herself in this fashion, much as the Queen’s mother became “Queen Elizabeth the Queen Mother” when he daughter assumed the throne. 

None of this is set in stone, however, as the Queen could make Kate a “Princess of the United Kingdom,” which would then entitle her to be called Princess Catherine. 

Could we then call her Princess Kate? 

Readers, for more on the British royal wedding and family, click here.

Read Full Post »

The eight-tiered wedding cake, decorated in cream, white icing and 900 delicate sugar-paste flowers, was a stunning centerpiece to the Buckingham Palace 650-guest reception hosted by William’s grandmother Queen Elizabeth II. The cake is made up of 17 individual fruit cakes decorated in elegant scroll work and piping. It took renowned cake decorator Fiona Cairns five weeks to design the royal wedding cake.

Readers: For more on the British royal family and the royal wedding of William and Kate, click here.

Read Full Post »

High fashion was the order of the day for the royal wedding of Prince William and Kate Middleton today, April 29, 2011. As is their custom, British women were dressed up and wearing some outlandish hats.

The royal Princesses of York, Eugenie (l.) and Beatrice, wore fascinators to match their dress colors. Their mother, Sarah Ferguson "Fergie" was not invited to the royal wedding of William and Kate.

British socialite Tara Parker Tomkinson wore a stunning cobalt blue outfit with hat, gloves, and dress made of the same fabric. According to the Daily Mail, the outfit is not the only new thing Ms. Parker Tomkinson got for the special occasion. Years of drug abuse necessitated some plastic surgery on her nose.

Fashion icon Victoria Beckham wore a somber navy outfit with matching hat that matched her somber mood. Ms. Beckham is expecting her fourth child, a girl.

 

The Earl Spencer’s daughters Lady Amelia, Lady Eliza and Lady Kitty, were all in attendance at the wedding. The Earl is the late Princess Diana’s brother and, thus, the girls are Diana’s nieces. Lady Kitty wears a gown designed by Victoria Beckham, also in attendance.

Readers, click here to read Part II: “The Royal Wedding: The Mad Hatter.”

Readers: For more pictures of royal wedding hats on another source, click here.

Readers: For more on the British royal family and the royal wedding of Kate and William, click here.

Read Full Post »

The Royal Wedding: Britain's Prince William and Catherine, Duchess of Cambridge, travel to Buckingham Palace in the 1902 State Landau, along the Procession Route, after their wedding in Westminster Abbey in London, April 29, 2011. Kate is wearing the Queen's Cartier "halo" tiara, on loan for the occasion.

Every bride wears something borrowed and, for Kate Middleton, that special something belongs to the Queen of England, Elizabeth II, who became Kate’s grandmother upon marriage. On loan for her royal wedding, the newly ennobled Catherine, Duchess of Cambridge, anchored her veil with the demure diamond sparkler.

Royal Wedding: Kate Middleton's veil was of silk ivory tulle with hand-embroidered lace flowers.

The 1936 tiara, which was purchased by King George VI for the Queen Mother, was presented to the Queen on her 18th birthday, Buckingham Palace confirmed with the Daily Mail.

Royal Wedding: Kate Middleton dazzles with her smile and diamond sparklers.

Other sparklers, besides her beautiful smile, were Kate’s earrings:

With her hair swept behind her ears, Middleton wore leaf-shaped diamond earrings by Robinson Pelham, which were made to match her tiara. They also featured a diamond set drop and pavé set diamond suspended in the center.
The earrings were a gift from her parents, Carole and Michael Middleton.

 

Pelham’s design for the earrings was inspired by the Middleton family’s new coat of arms, which includes acorns and oak leaves.

In advance of her marriage to Prince William of Great Britain, Catherine "Kate" Middleton and family were granted a new coat of arms.

The three acorns represent Mr. and Mrs. Middleton’s three children (Catherine, Philippa and James). Acorns were chosen because the area in which the children were brought up – West Berkshire, England – is surrounded by oak trees, a symbol of both England and strength.

The gold chevron at the center of the design represents Kate’s mother, Carole,  whose maiden name is Goldsmith. The two thinner chevrons flanking the gold chevron represent hills and mountains, symbolizing the family’s love for the great outdoors. The colours blue and red are the principal colours from the flag of the United Kingdom.

Approved by the Queen, Miss Middleton’s personal Coat of Arms has been presented in the form of a ‘lozenge’ and is shown suspended from a ribbon, which indicates that Kate, at the time, was an unmarried daughter.

Readers: For more posts on the British Royal Family, click here.

Read Full Post »

Next month, Kate Middleton makes the cover of the UK magazine “Tatler. ” This February 2011 issue  is a royal special, commemorating the engagement of Ms. Middleton to Prince William.

The cover montage of four brilliantly-colored photos of Ms. Middleton are reminiscent of American pop artist Andy Warhol‘s 1962 silkscreen prints of  movie star Marilyn Monroe.

 Warhol began experimenting with making mass-produced images of famous people in August 1962 when Marilyn Monroe committed suicide. This method became Warhol’s signature style and made him very rich and famous.

This publicity shot of Marilyn Monroe by Gene Korman for the film “Niagara,” made in 1953 was used by Pop Artist Andy Warhol to create his famous 1962 silkscreen prints of the actress, following her suicide by overdose.

This 1962 silkscreen print by Andy Warhol shows the repetitive image of Marilyn Monroe in bright shades of canary yellow, aqua blue, and shocking pink. These tiny prints are still worth millions of dollars.

Princess Diana (1961-1997) was often featured on the cover of "Tatler." This is from 1990.

Readers: For more on Kate Middleton and Princess Diana on this blog, click here.

Readers: For more on Marilyn Monroe on this blog, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Older Posts »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 501 other followers