Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Prince Philip, Duke of Edinburgh’ Category

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Prince William of Great Britain and Catherine Middleton announce their engagement on November 16, 2010, in a side room at Clarence House, London.

This is the site of Prince William's October 20 proposal to Kate Middleton: at one of Kenya's stark Rutundu Log Cabins near Lake Rutundu on Africa's second highest peak. With no electricity, the couple, both 28, celebrated their engagement by a roaring fire and a bottle of bubbly. In an interview, the prince revealed that he had been carrying around the heirloom engagement ring in his knapsack for three weeks, all the time worried he might lose the irreplaceable relic that belonged to his late mother, Princess Diana.

The interior of the rustic Kenyan cabin where William proposed to Kate on Oct. 20, 2010.

Kate Middleton attended the University of St. Andrews in Scotland, where she received an Art History Degree and met her future husband, Prince William, heir to the British throne. The university claims to be "Britain's top match-making university," asserting that 10 percent of its students met the person with whom they would eventually settle down.

“Kate’s Obstacle Course” by Tina Brown:

“The future princess not only fulfilled Prince William’s requirements, she persuaded the Queen her future granddaughter-in-law is nothing like Diana. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty.

“No one has put in harder training to become a royal bride than the glossy-haired Kate Middleton. The eight-year wait has been fraught with tests she had to pass.

“First, discretion. Prince William’s smiling hostility toward the press is his non-negotiable core value. I am told he is so protective of his privacy he has been known to plant false tips with friends he distrusts and watch the media to see if they play out. William went ballistic at Christmas last year, when he suspected Kate might have been aware the tabloid snapper Niraj Tanna was lurking near a tennis court where she was playing on the Duchy of Cornwall estate, and that she graced the interloper with a camera-ready smile. Even her family has kept mum with no unruly relatives going rogue. The only telltale sign of possible impending nuptials has been Carole Middleton’s sudden suspicious determination to shed poundage on a prawn and cottage cheese diet.

“Second, virtue. The delicate issue of premarital experience has been managed by Kate with quiet dexterity. Her one known boyfriend before William at university, 22-year-old gifted cricketer Rupert Finch, never talked. Thirty years ago, Prince Charles had to go as young as 19 to find, in Lady Diana Spencer, something almost extinct in post-feminist times, a girl with a history and no past. But Diana’s shy virginity concealed a time bomb: her wounded, insatiable need for love.

A month after announcing their engagment, Lady Diana Spencer and Prince Charles attend a 1981 dinner at Goldsmith Hall. Diana was 19.

“There is nothing wounded about Kate. She’s from wholesome middle-class stock. She’s great ballast for William who, beneath his royal aplomb, is wounded too. She’s mastered the art of being what seems a contradiction in terms—appropriately edgy; the odd flash of midriff or nocturnal thigh in a too-short skirt for a nightclub excursion sexy but solid; middlebrow, not elitist. The only controversial thing she has ever done is wear sequined hot-pants and take a spill with her legs in the air at a Day-Glo Midnight Roller Disco charity event in South London, for which she did about two years’ penance.

September 2008: Kate Middleton arrives at the Day-Glo Midnight Roller Disco Charity event in South London in disco sequins, tiny shorts, and ready to roller skate.

Kate Middleton falls on the floor in a most unladylike sprawl. It was rumored that the Queen thought Kate was a show-off.

Kate Middleton has been embroiled in more than one sexy fashion faux pas. A case in point: the 2002 charity fashion event for St. Andrew's College at which she modeled this see-through "frock." Both Kate and Prince William were students at St. Andrew's at the time, and "Wills" was in the audience that night. Although he had met Kate before the $325-a-plate event, when he saw her on the catwalk, he was smitten.

“In the couple’s wedding interview, you could see the outline of their successful dynamic. William said he tried to impress Kate with his cooking, but the food would start burning, and ‘Kate would come to the rescue and take charge.’

“Third, patience. It’s taken close to a decade to reel William in. Kate has had to endure the ridicule of being Waity Katie even among the royals themselves. ‘They have been practicing long enough,’ Prince Charles said heartily at Poundbury, his model village in Devon, where he was when the news broke.

‘It’s brilliant news. It has taken them a very long time,’ commented Queen Elizabeth, who, in her business-like way had tried to get this over and done with last June before the impending calendar crush of Philip‘s 90th, her Diamond Jubilee, and the 2012 Olympics.

“In order not to fuel rumors as the perpetual princess in waiting, Kate rarely emerged with William in public of late unless it was one of those innumerable country weddings of all their mutual friends. What could she possibly have been doing all those years of trying to look busy? As she put it in the engagement interview, ‘working really hard’ at the family business that sells children’s toys and paraphernalia based in Ashampstead, near their home in Berkshire. Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still. The palace machine will take over. The portcullis will come down.

Prince William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot.

“William is a RAF search-and-rescue helicopter pilot at RAF Valley on the island of Anglesey, and the happy couple will live in a remote farmhouse in North Wales, where there is 33 inches of rain a year. There she can tend to the urgent priority of royal wife, the speedy manufacture of the heir and the spare.

“But that’s “appropriate” too. In the dire mood of the upcoming austerity cuts, England needs the joy of a royal wedding as badly as it did 30 years ago, when we watched enthralled as Charles and Di tied the knot. But she needs it on a budget. The fact that Kate’s a “commoner” is suddenly a PR boon for the royals. With an Old Etonian prime minister and a savage round of economic cutbacks, a pedigreed royal bride would be a hard message to sell to a grumpy press and parliament. Now all the royals have to do is make the wedding of the year look thrifty—perhaps the Guards’ Chapel, where William and Harry held a service to mark the 10th anniversary of their mother’s death, instead of Westminster Abbey?—and preferably green.

“Now that she’s engaged to be married to the second in line to the throne, her life is about to get more boring still.

“Most important still, Kate’s perseverance and resilience has persuaded the queen that her future granddaughter-in-law is nothing at all like Her, like Diana, the golden-haired Rebecca of the Royal House of Windsor. When William chose to bestow on Kate his mother’s 18-carat oval blue sapphire-and-diamond engagement ring, it was not only a token of love but a thrilling gesture of confident daring.

Kate Middleton's engagement ring belonged to Princess Diana

“After Diana’s death in 1997, the 15-year-old prince told his father he wanted the ring for his future engagement. He said Tuesday the ring represented a time his parents were happy. Now, after all the years the royal establishment have spent trying to erase that magical disruption known as Diana, England’s future king showed the world in the strongest, most personal way he knew how that he was determined to bring his mother back.”

Source: The Daily Beast

Read Full Post »

Queen Elizabeth and her consort Prince Philip visit Richmond, Virginia, May 3, 2007.

Prince Philip of England’s upbringing was far from normal. He was born June 10, 1921, on a kitchen table on the Greek island of Corfu in a house that had no electricity, hot water, or indoor plumbing. The only son and fifth and final child of Princess Alice of Battenberg and Prince Andrew of Greece and Denmark was christened Prince Philippos of Greece and Denmark. The platinum blond toddler learned sign language to communicate with his deaf mother.

Prince Philip (center) with parents, ca. 1923 (Lisa's History Room)

Prince Philip of Greece’s father was a professional soldier in the Greek Army. When Turkey invaded Greece in 1922, Prince Andrew was accused of treason; he was tried, convicted, and jailed and faced possible execution by firing squad. Princess Alice (known as Princess Andrew to English speakers) appealed to her British relative, King George V, for help. Remembering what had happened to his Russian cousin the Tsar when he had refused his cry for rescue, the King quickly dispatched the HMS Calypso to remove Andrew, his wife, their four daughters, and Baby Philip from Greece. Prince Andrew boarded the ship carrying his 18-month-old son in an orange crate. They sailed for France.

For the next eight years, Prince Philip’s family lived in exile in Paris. Philip learned to speak English, French, and German, but no Greek. His family was royal – but not rich – and depended upon the charity of relatives and friends to feed, house, clothe, and educate them while in exile from their mother country.

Prince Philip of England's family poses for a photograph ca. 1930. A young Prince Philip stands to the right of his mother, Princess Andrew (Alice of Battenberg) and Prince Andrew of Greece and Denmark (called Andrea). From left to right are Philip's sisters, all Princesses of Greece & Denmark: Margarita, Theodora, Sophie, and Cecilie.

In 1930-31, the family fell completely apart. All four of Philip’s sisters, who were educated in Germany, married German noblemen and moved to Germany. Then Prince Andrew abandoned his wife and Philip and ran off to live with his mistress on her yacht anchored in the Mediterranean off Monte Carlo where Andrew quickly became addicted to the gaming tables.

Philip’s mother collapsed under the strain. She suffered a nervous breakdown and was institutionalized in Switzerland at the famed Bellevue Sanatorium. That left little Philip all alone in Paris, with no one to care for him. He was only nine.

Philip was then sent to England to be cared for by his maternal grandmother.  But then she died. Next he moved in with his Uncle George, who, by 1938, was dead also. Philip was 17 at the time.

Then another of his maternal uncles, Lord Louis Mountbatten, British sea lord and the last Viceroy of India stepped in and took Philip under his wing. “Uncle Dickie” took an intense interest in his promising nephew. He made grand plans for him.

Prince Philip as a young midshipman in the Royal Navy, ca. late 1930s

Even though Philip was a Greek citizen, Uncle Dickie pulled a few strings so that Philip could join the Royal Navy as a midshipman. Then Uncle Dickie began to pave the way for Philip to marry the future Queen of England. In 1939, he arranged for Philip to entertain King George VI‘s two daughters, Princesses Elizabeth and Margaret, while the King and Queen Elizabeth toured Dartmouth Naval College.

When Princess Elizabeth met Philip, she was only 13. She fell head-over-heels in love with the tall, handsome, and athletic young man. The two became pen pals and wrote constantly to one another during the next six years of world war. He celebrated the Christmas of 1943 with her and her family at their Scottish estate, Balmoral. The press hailed the romance as the love match of the century.

I

In this July, 1951 photo (a year before King George VI's death and Princess Elizabeth's ascension to the British throne), Princess Elizabeth and her mother, Queen Elizabeth, arrive at Westminster Abbey to attend the wedding of Lady Caroline Montagu-Douglas-Scott to Mr. Ian Hedworth Gilmour. Princess Elizabeth's mother - who styled herself "Queen Elizabeth, the Queen Mother," after her daughter became Queen Elizabeth II - had a fussy, overdressed sense of fashion. Her hats were generally broadbrimmed, trimmed in lace or swaths of chiffon, or piled high with feathers. Her neckline was often V-shaped and adorned with her trademark triple strand of pearls. Her dresses were feminine, flirty, and accented by enormous brooches and rings. As she aged, she dressed in fruity colors like pink, lime, and yellow. Her dresses and hats always matched in color. Her girlish style, peaches-and-cream complexion, pudginess, and sunny smile suggested a sweetness and wholesomeness that made her extremely popular at home and abroad. The Queen Mother, nee Elizabeth Bowes-Lyon, died in her sleep in 2002 at the age of 101. (Lisa's History Room)

It was no surprise when, on July 9, 1947, the Palace announced that Prince Philip of Greece and Princess Elizabeth of Great Britain were officially engaged. Philip was 26; Elizabeth, 21. The wedding was set for November 20, 1947, at Westminster Abbey. The King and Queen were not wild about the idea of Elizabeth marrying before the age of 25, but it didn’t matter what they wanted. Elizabeth wanted Philip and she was going to have him.

Princess Elizabeth of Great Britain and Prince Philip of Greece announce their engagement, July 9, 1947. (Lisa's History Room)

Buckingham Palace shifted into high gear planning the royal wedding:

“This was not simple a marriage ceremony, but an affair of state that would focus world attention on the British monarchy. Consequently the King and Queen told him [Prince Philip] that his sisters and their German husbands, some of whom had supported Hitler’s Third Reich, could not possibly be included. So they remained in Germany and listened to the service on the radio.” (1)

Still focused on the guest list, the Queen addressed the issue of Philip’s mother, Princess Andrew, whom she considered “pleasant but odd.” Although Philip’s mother had had nothing to do with Philip since he was 9, Princess Andrew had nevertheless been quite busy while others raised her son. After several years of Swiss therapy in the early 1930s, she had rejoined society and taken up charitable works. During WWII, she saved a Jewish family named Cohen from being sent to the death camp by sheltering it in her Greek home.

After the war, Princess Andrew founded a religious order called the Christian Sisterhood of Martha and Mary dedicated to helping the sick and the needy in Greece. Princess Andrew became a nun, taking a vow of celibacy, although she had born 5 children. She had a habit – a nun’s habit – that she wore all the time. It consisted of a drab gray robe, white wimple, cord, and rosary beads. She was commonly referred to as “Sister Andrew.”

Queen Elizabeth was understandably terrified that Princess Andrew would show up at the wedding at Westminster Abbey wearing her nun’s habit and embarrassing the family in a large way. The Queen pressed the issue with Philip. As a result, Princess Andrew appeared at her son’s wedding wearing a demure hat and a simple silk dress, which the Queen later described as “very pretty and most appropriate.”

Princess Elizabeth and Prince Philip marry on November 20, 1947

Six years later King George VI was dead. Elizabeth and Philip returned to Westminster Abbey for Elizabeth to be crowned Queen.

The coronation was held on June 2, 1953 and televised, at Elizabeth’s request, so that all her subjects could see her crowned. Twenty million viewers watched the seven-hour BBC-TV marathon. The ceremony began as the guests began their stately procession down the long aisle of Westminster Abbey, ahead of the Queen, to take their seats.

Prince Philip’s mother was among the guests. She turned heads as she processed up the aisle wearing a long grey dress and a flowing head-dress that looked remarkably like a nun’s habit! She had had it especially made for the coronation.

Princess Andrew of Greece and Denmark, Prince Philip's mother (bottom left) processes down the aisle of Westminster Abbey for her daughter-in-law Elizabeth's coronation as Queen Regnant of Great Britain. June 1953. Princess Andrew is dressed in an outfit resembling her usual attire - a nun's habit. (Lisa's History Room)

Princess Andrew, 1965

Princess Andrew died at Buckingham Palace in 1969. According to her wishes, she was buried in Gethsemane on the Mount of Olives in Jerusalem. On October 31, 1994, Princess Andrew’s two surviving children, Prince Philip and Sophie, Princess George of Hanover, went to Yad Vashem, the Holocaust Memorial, in Jerusalem to witness a ceremony honouring their mother. Princess Andrew was called “Righteous among the Nations” for having hidden a Jewish family in her home in Athens during WWII.

(1) Kelley, Kitty. The Royals. New York: Warner Books, Inc., 1997.

Read Full Post »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 510 other followers