Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘Duke and Duchess of Windsor, the (the former KIng Edward VIII and Wallis)’ Category

Lady Diana Spencer reads a romance novel by her favourite author, Barbara Cartland. Diana is probably 16. Photo ca. 1977

Lady Diana Spencer reads a romance novel by her favorite author, Barbara Cartland. Diana is probably 16 years old. Photo ca. 1977

Princess Diana (1961-1977) loved to read romantic fiction. She devoured novels by British author Barbara Cartland, of which there was an endless and steady supply. In her lifetime, Cartland (1901-2000) is credited with having written 723 books. In 1983 alone, she wrote 23 of them. She holds The Guinness Book of World Records for writing the most books in a single year.

Reclining on a chaise lounge at her home, Cartland dictated her hundreds of stories to her secretary. They both wore pink. Pink was Cartland’s signature color.

British romance novelist Barbara Cartland dictates stories to her secretary while relaxing with one of her Pekinese pets.

British romance novelist Barbara Cartland dictates stories to her secretary Jean Smith while relaxing at home in Camfield Place in Essendon, U.K.

Barbara Cartland

Barbara Cartland

Cartland, self-styled as the “Queen of Romance,” was a celebrity favorite with journalists as she was always holding forth on topics of the day, and sometimes saying outrageous and unprintable things such as speculating on the private parts of the exiled Duke and Duchess of Windsor.

She was well-known for her flamboyant appearance, resembling a fairy queen with cotton candy hair. Her dresses were ultra-girly, adorned with feathers, frills, flounces, fluff, and froth. She was heavily perfumed and glittered with jewels. Her thick make-up was more suited to the stage, and the end result was often clown-like. To achieve a more youthful look, she pulled back her cheeks with the application of sticking plaster (which, sadly, often showed). Her “forests of false eyelashes” were legendary, jet black, and preposterous. Her secret? In 1959, she wrote to a fan that, instead of mascara:

I use Meltonian black shoe cream for my eyelashes.” (1)

Barbara Cartland up close and personal

Barbara Cartland up close

In her writing as well as her appearance, Cartland was an accomplished illusionist. Her books were fairy tales of the most fantastic nature. In them, the young virgin heroine – usually with an exotic name like Vada, Lalitha, Syringa, Fenella, Kamala, or Anthea – always marries Prince Charming. They live happily ever after. They never quarrel, they don’t have affairs, and they certainly don’t divorce.

More than one of Diana's Spencer's acquaintances remarked on her dreamy nature. Photo ca. 1977

More than one of Diana’s Spencer’s acquaintances remarked on her dreamy nature. Photo ca. 1977

Not so in the Spencer household. From her earliest years, Princess Diana’s parents had had a troubled marriage, and her home was a scene of violent quarrels. Diana’s mother, Frances, felt as if her husband Johnnie Spencer, Viscount Spencer, treated her like a brood mare, sending her to fertility experts to explain why she had given birth to three girls in a row. He wanted a male heir to carry on the royal family line. Diana listened behind the door when her parents had a shouting match and her sister turned up the record player volume.

Frances did give birth to a boy, Charles, but the breach in the marriage had become, by then, an unbridgeable chasm.

When Diana was six, her mother left her four children and husband to pursue an affair in London with Peter Shand Kydd, also married. In 1968, she divorced Diana’s father, Johnnie Spencer, who, surprisingly for the times, was granted custody of the children. It is not surprising once you know that a surprise witness at the divorce hearing provided the damning testimony that decided in his favor. Testifying to Johnnie’s superior parenting skills was Frances’s own mother, Lady Fermoy, testifying against her daughter.

Three months after the divorce, Frances married Kydd and they moved to Scotland. With her two older sisters away at boarding school, only Diana and her younger brother Charles remained behind at Park House on the Queen’s royal Sandringham estate. Her father holed up, silently, in his study, abandoned.

The spirit of gaiety was gone from Park House along with Frances’s furniture.” (2)

A Hazard of Hearts (1948) by Barbara Cartland

A Hazard of Hearts (1948) by Barbara Cartland

Cartland’s novels provided young Diana Spencer with an escape into a fantasy dream world. Diana came to believe in the magical rescue power of princes, waiting for her prince to ride up and take her away to her own happy ending. Her life view was shaped by this unreality and it would pitch her into a cold marriage to a man whose heart already belonged to another.

No fairy tale is complete without a wicked stepmother, and, in July, 1976, Diana got one. Her name was Raine, Countess Dartmouth. By this time, the Spencers had moved into the family’s stately home of Althorp, as Diana’s grandfather had died, passing the earldom on to Johnnie. He became the 8th Earl Spencer and Diana became Lady Diana. Raine began an extensive remodeling of Althorp, proving unpopular with Diana and her siblings, who hated their new (wicked) stepmother, calling her “Acid Raine.” Johnnie, however, became very happy after his marriage to Raine.

Princess Diana, at right, stands with stepmother, Raine, Countess Spencer, middle, and a friend. Undated photo, ca. 1977

Princess Diana, at right, stands with stepmother, Raine, Countess Spencer, middle, and a friend. Undated photo, ca. 1977

Now that you have seen this photo of Raine (above), you will not find it hard to believe that her mother was Barbara Cartland, Diana’s favorite novelist! That made Cartland Diana’s stepgrandmother. She learned of Diana’s love for her books and sent them to Diana by the cartload.

In 1977, Diana moved into Coleherne Court in South Kensington, London. Her roommates remember that she always got up before the meal was finished to clear the table. She hated dirty dishes. Diana loved to do the washing and ironing of shirts for friends. Her big sister Sarah paid her to clean her apartment. Diana was Cinderella, sweeping the hearth free of ashes.

Diana first revealed her crush on Prince Charles when on a ski holiday with friends in Val Claret in the French Alps. She surprised her friends one evening, saying that she was going to marry Charles AKA Prince Charming. According to those who knew her well, Diana kept herself chaste for her husband on their wedding night. (3)

Oxford student Adam Russell sits with Lady Diana Spencer. They are vacationing with a group in the French Alps. Russell is said to have had a ‘galumphing’ crush on Diana. Nothing, however, happened between them. According to royal author Andrew Morton, Mr Russell went travelling for a year, and when he returned to the UK in 1980 and told a friend that he liked Diana, he was told: ‘You’ve only got one rival, the Prince of Wales’.  Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2257321/Revealed-Mystery-rival-Prince-Charles-pictured-relaxing-Lady-Diana-1979-Old-Etonian-aristocrat-Adam-

Oxford student Adam Russell sits with Lady Diana Spencer. They are vacationing with a group in the French Alps. Russell is said to have had a ‘galumphing’ crush on Diana. Nothing, however, happened between them. According to royal author Andrew Morton, Mr Russell went travelling for a year, and when he returned to the UK in 1980 and told a friend that he liked Diana, he was told: ‘You’ve only got one rival, the Prince of Wales’. Source: The Daily Mail

And Lady Diana did indeed marry Prince Charles on July 29, 1981. Her fairy tale unfolded as she had imagined. Her father gave her away. She wore a confection of a dress with a 25 foot-long train. She rode to St. Paul’s Cathedral in a carriage. She became Her Royal Highness, Diana, Princess of Wales. When Charles became King one day, she would become his queen, and their son, a king, too.

Prince Charles and Princess Diana smile for their wedding photo. July 1981

Prince Charles and Princess Diana smile for their wedding photo. July 1981

As we all know, Diana’s life with Charles did not have a happy ending. Her marriage was miserable, ending in a nasty divorce (1996) which led to her disastrous loneliness and tragic death (1997). Diana’s story was a fractured fairy tale of the worst imaginable kind.

By the way, stepmother Raine attended the royal wedding. However, stepgrandmother Barbara Cartland – the fairy queen who nurtured this fairy tale of Diana’s – did not attend.  Someone – maybe the Queen’s sister, Princess Margaret – considered her an embarrassment and did not want her there. We don’t know if she wasn’t invited OR was offered an invitation but declined because her seat was behind a column! Anyway, not being present at Diana’s wedding proved to be the biggest humiliation of Barbara Cartland’s life.

In 1993, Barbara Cartland remarked:

The only books Diana ever read were mine, and they weren’t terribly good for her.” (2)

In 1996, Cartland had figured out why the marriage had failed:

Of course, you know where it all went wrong. She wouldn’t do oral sex.”

Hell hath no fury like a woman scorned….

For more about Princess Diana, click here.

(1)

(2) Brown, Tina. The Diana Chronicles. New York: Doubleday, 2007.

(3)

Read Full Post »

In the early morning hours of August 6, 1922, crime novelist Agatha Christie and her husband, Archie Christie, sailed into Honolulu, Hawaii, on the Makura and hailed a taxi.

On their drive to the Moana Hotel, they passed between palm trees and hedges of hibiscus, red, pink, and white oleanders, and blue plumbago. At their hotel, the sea washed right up to the courtyard steps on Waikiki Beach.

They checked into their rooms. From their window, they saw surfers catching waves to shore. They hurriedly changed into their swimsuits to rush down, hire surfboards, and plunge into the sea.

Surfers at Waikiki Beach, Honolulu. Aug./Sept. 1922. Photograph by Agatha Christie

Surfers at Waikiki Beach, Honolulu. Aug./Sept. 1922. Photograph from Christie Archive

brit emp exh 1924 stamppThey had been looking forward to that moment since leaving England eight months earlier. In the interim, the Christies had traveled three-quarters around the world as part of a government trade mission to drum up interest in the 1924 British Empire Exhibition. Their travels had taken them from England to South Africa (where they were introduced to surfing), Australia, and New Zealand. They now had a month-long holiday in Hawaii – all to themselves – before they would rejoin the mission in Canada.

Surfing was much different in Hawaii than it had been in South Africa. The most obvious difference was the surfboard. In South Africa, the boards were short, curved, and made of light and thin wood.

Agatha Christie and a young naval attaché named Ashby stand on Muizenberg Beach, South Africa, following surf bathing, Jan.-March 1922

Agatha Christie and a young naval attaché named Ashby stand on Muizenberg Beach, South Africa, following surf bathing, Jan.-March 1922. Photograph from the Christie Archive

In Hawaii, however, they were great slabs of wood, ridiculously long and even more ridiculously heavy, made even heavier by the fact that, to find a decent wave to catch, a person had to paddle the board a long, long way out from shore to a reef where the waves broke.

Agatha Christie with her Hawaiian surfboard. Aug./Sept. 1922

Agatha Christie with her Hawaiian surfboard. Aug./Sept. 1922. Photograph from the Christie Archive

In South Africa, the waves broke close to shore and were gentle.

Modern day surfing in Muizenberg, South Africa

Modern day surfing in Muizenberg, South Africa

Then there was the matter of what to do when you caught the right wave. In South Africa, surfers rode the wave on their stomachs. In Hawaii, they rode it standing up.

Spotting the right wave to catch was tricky. Agatha recalls:

First you have to recognize the proper wave when it comes, and, secondly, even more important, you have to know the wrong wave when it comes, because if that catches you and forces you down to the bottom, heaven help you….”

On that first day, Agatha indeed caught “the wrong wave.” She and her board were separated and she was forced far underwater. She swallowed “quarts of salt water” and arrived on the surface gasping for breath. A young American retrieved her board for her, saying:

‘Say, sister, if I were you, I wouldn’t come out surfing  today. You take a nasty chance if you do. You take this board and get right into shore now.'”

She took his advice and, in time, Archie joined her. They were bruised, scratched, exhausted, but not defeated. Agatha was determined to become expert at surfing.

The second time she went in the water, the waves tore her long, silk bathing dress off her body. She covered herself and went into the hotel gift shop where she bought a “wonderful, skimpy, emerald green wool bathing dress, which was the joy of my life, and in which I thought I looked remarkably well. Archie thought I did, too.”

Agatha Christie, sunburned and relaxed. Waikiki Beach, Honolulu, Aug./Sept. 1922. Photograph from Agatha Christie Collection

Agatha Christie, sunburned and relaxed. Waikiki Beach, Honolulu, Aug./Sept. 1922. Photograph from the Christie Archive

In a few days, they moved to a more economical chalet across the road. They spent all their time on the beach or in town drinking ice cream sodas and buying medicines for sunburn. They learned to wear shirts on the beach as their backs were covered with blisters from sunburn.

Their feet were cut to ribbons from the coral so they bought leather boots to wear in the water.

After ten days, Agatha’s skills on a surfboard were improving. After

starting my run, I would hoist myself carefully to my knees on the board, and then endeavor to stand up. The first six times, I came to grief….[but] Oh, the moment of complete triumph on the day that I kept my balance and came right into shore standing upright on my board!”

Because of such vigorous paddling, Agatha developed a strain in her left arm. The pain was excrutiating and would wake her in the early morning hours. Nevertheless, Agatha continued to surf because there was

Nothing like it. Nothing like that rushing through the water at what seems to you a speed of about two hundred miles an hour….until you arrived, gently slowing down, on the beach, and foundered among the soft, flowing waves.”

Researcher Peter Robinson from the Museum of British Surfing says that Agatha Christie is probably one of the first British “stand-up surfers,” along with Edward, the Prince of Wales, who also surfed in Waikiki in 1920 and went on to become King Edward VIII of England for a year. Not to be outdone, let me remind my readers that Agatha Christie is literary royalty, being revered as the Queen of Crime. In 1971, she was made a Dame of the British Empire by Queen Elizabeth II at Buckingham Palace.

For more on Agatha Christie, click here.

Source: Christie, Agatha. The Grand Tour: Around the World with the Queen of Mystery. United Kingdom: HarperCollins Publishers, 2012

Read Full Post »

George VI (Albert Frederick Arthur George; 14 December 1895 – 6 February 1952) was King of the United Kingdom and the Dominions of the British Commonwealth from 11 December 1936 until his death. He was the last Emperor of India, and the first Head of the Commonwealth.

George VI (Albert Frederick Arthur George; 14 December 1895 – 6 February 1952) was King of the United Kingdom and the Dominions of the British Commonwealth from 11 December 1936 until his death. He was the last Emperor of India, and the first Head of the Commonwealth.

It was Christmas, 1939, and Great Britain was at war with Nazi Germany. Like his father before him, King George VI would continue the holiday tradition of addressing the British Empire in a live radio message. That year, he would broadcast from the royal country house at Sandringham, where he and his family would spend Christmas.

The Royal Residence at Sandringham, England

The Royal Residence at Sandringham, England

King George VI and his family leave Buckingham Palace, 1939, to spend Christmas at their country house at Sandringham. Pictured are the King and his wife Queen Elizabeth, daughters Princesses Elizabeth and Margaret Rose. Princess Elizabeth would become Queen Elizabeth upon the death of her father in 1952.

King George VI and his family leave Buckingham Palace, 1939, to spend Christmas at their country house at Sandringham. Pictured are the King and his wife Queen Elizabeth, daughters Princesses Elizabeth and Margaret Rose. Princess Elizabeth would become Queen Elizabeth upon the death of her father in 1952.

You will remember that King George VI was not a man comfortable with public speaking. His struggle to overcome a debilitating speech impediment – a stutter – was immortalized in the 2011 American Academy Award-winning film for Best Picture, “The King’s Speech.” A shy, nervous man, a heavy smoker and drinker (it would kill him at 56), King George VI would have preferred to have remained the Duke of York, living a quiet, out-of-the-public eye life with his sturdy wife and two rosy-cheeked daughters.

British Royal Princesses Elizabeth (l.) and Margaret Rose. February 1939, 7 months before the outbreak of WWII

British Royal Princesses Elizabeth (l.) and Margaret Rose. This photo was taken in February 1939, seven months before the outbreak of WWII.

King George VI – born Albert, called Bertie – never wanted to be king. He wasn’t supposed to be king. He was only king because his brother David had abdicated the throne in 1936 and he, Bertie, was next in line. Nevertheless, unwillingness aside, this unlikely monarch would rise to the occasion and be the very king the British people so sorely needed in a time of great trouble.

It was December 25, 1939, the day of the broadcast. Dressed in the uniform of the Admiral of the Fleet, the tall and too thin sovereign approached the table where two radio microphones were set up, taking his seat.

King George VI addresses his people on September 19, 1939, at the outbreak of WWII.

King George VI addresses his people on September 19, 1939, at the outbreak of WWII.

Taking a few deep breaths, he began to speak, slowly yet solidly. Measuring his words carefully, he spoke from the heart:

“A new year is at hand. We cannot tell what it will bring. If it brings peace, how thankful we shall all be. If it brings us continued struggle we shall remain undaunted.”

Toward the end of his nine-minute broadcast, he said:

“I feel that we may all find a message of encouragement in the lines which, in my closing words, I would like to say to you:”

He then read from a poem given to him by his 13-year-old daughter, Princess Elizabeth,

I said to the man who stood at the Gate of the Year,
‘Give me a light that I may tread safely into the unknown.’
And he replied, ‘Go out into the darkness, and put your hand into the Hand of God.
That shall be better than light, and safer than a known way.’”*

He finished by saying,

“May that Almighty Hand guide and uphold us all.”

For a king not known for compelling speeches, this one would be a landmark. It united King and Country in common cause and inspired the people to hold fast. After all, at this point in history, no one knew that the Allies would triumph. Britain was to face five more years of war and brutal bombing by Hitler before the day of liberation would arrive. The end of 1939 was a shaky time and great leadership by King, Queen, and Prime Minister Winston Churchill would hold Britain steady against the Nazi aggressors.

Queen Elizabeth and King George VI of Great Britain stop at Vallence Road, Stepney, in the East End, London, to examine the debris following an air raid in the Second World War. October 4, 1945

Queen Elizabeth and King George VI of Great Britain stop at Vallence Road, Stepney, in the East End, London, to examine the debris following an air raid in the Second World War. October 4, 1945

King George VI pins a Distinguished Service Medal on Chief Petty Officer C.L.Baldwin in December 1939.

King George VI pins a Distinguished Service Medal on Chief Petty Officer C.L.Baldwin in December 1939.

Listen to the last four minutes of the King’s Christmas 1939 message here:

For more about the British Royal Family on this blog, click here.

Click here for the full text of the King’s 1939 Christmas Message plus The REAL austerity Christmas: How a nation gripped by fear kept calm and carried  on three months after outbreak of war in 1939

*“The Gate of the Year,” by Minnie Haskins (1908)

Read Full Post »

At a 1968 British society wedding in Kent, Hollywood legend Elizabeth Taylor snaps a souvenir picture of the Queen Mum (seated), mother of Queen Elizabeth II. The Queen Mum

At a 1968 British society wedding in Kent, Hollywood legend Elizabeth Taylor cannot resist snapping a souvenir picture of "the Queen Mum" (seated), mother of Queen Elizabeth II.

“The Queen Mum,” born Elizabeth Bowes-Lyon (1900-2002), was the beloved British Royal Family matriarch from 1953 until her death at age 101. Of Scottish birth, she served as Queen consort to her husband King George VI from 1936 until his death in 1952, when their daughter Princess Elizabeth took the throne as Elizabeth II.

During the London Blitz in WWII, the Queen Mum – who was then naturally referred to as Queen Elizabeth – insisted that she and the King remain in Buckingham Palace after it was bombed by the German luftwaffe. The Queen remarked to her mother-in-law that she was more affected by the bombing of the East End of London than by the bombing of the Palace:

“I’m glad we have been bombed,” she said. “Now, I can look the East End in the eye.” (1)

British King George VI and his wife Queen Elizabeth (later Elizabeth, the Queen Mother) survey the damage to Buckingham Palace from German bombs. Both the King and Queen were in the Palace when the attack hit the palace grounds and chapel on the morning of September 13, 1940. As they made their way to the palace shelter, they felt the Palace shake under the assault of high explosive and incendiary bombs. They were unhurt. Undeterred by the danger, the royal couple vowed to stay in London in the Palace.

I am still just as frightened of bombs as I was at the beginning,” the Queen wrote to a favourite niece. “I turn bright red and my heart hammers….I’m a beastly coward but I do believe that a lot people are, so I don’t mind! Well, darling, I must stop. Tinkety tonk old fruit and down with the Nazis.”(2)

Her indomitable spirit in the face of German aggression boosted British morale to such a degree that Adolf Hitler called her “the most dangerous woman in Europe.”

Her scary skinny sister-in-law, Wallis, the Duchess of Windsor, hated and mocked her, calling her by the unflattering nickname “Cookie” behind her back, mocking her love of sweets and resulting plumpness. The Queen Mum, however, did not hide her love of fun, jokes, champagne, and good food. In the 2010 movie, “The King’s Speech,” the Queen Mum, played by Helena Bonham Carter, is shown eating candies in the backseat of a car.

Her ultimate accolade for anyone or anything was “delicious.”(2)

Elizabeth, the Queen Mother

A new book by British monarchy chronicler, Brian Hoey, gives us yet another “behind the palace walls” glimpse of the Queen Mum enjoying her sweets.  Not in Front of the Corgis, scheduled for a June 2012 release, relates this anecdote: 

Lord Callaghan, when he was prime minister (1976-1979), was a frequent guest of the Queen Mother’s at Clarence House. Once, when just the two of them were present, she was eating from an enormous box of chocolates when he arrived.  She asked him if he would like one. He said, “Yes.” She then pointed to one in the middle of the box and said, “Have that one.” During the time he was eating his one specified chocolate, she ate three more. 

She then invited him to take another, once again selecting the one he should have. This went on for the remainder of the morning, with Her Majesty always pointing to the ones he could have.

As Callaghan left, he spoke to The Queen’s Page, asking why he was offered only particular chocolates by the Queen. The Page let him in on the secret:

“Those are the ones with hard centers. Her Majesty only eats the chocolates with soft centers.”(3)

(1) Source: BBC

(2) Source: The Daily Beast

(3) Source: The Daily Beast

Faithful readers:

  •  For more on the Queen Mum on this blog, click here.
  • For more on the British Royal Family on this blog, click here.
  • For more on Elizabeth Taylor on this blog, click here.
  • For more on Wallis, the Duchess of Windsor on this blog, click here.

Read Full Post »

British Prime Minister David Cameron’s government is moving ahead with plans to change succession laws so that if Will and Kate have a daughter, she will be able to ascend to the throne. Under existing rules, if the Duke and Duchess of Cambridge‘s first child is a girl but their second child is a boy, the son would pass over his sister and inherit the throne. Cameron wrote,

We espouse gender equality in all other aspects of life, and it is an anomaly that in the rules relating to the highest public officer we continue to enshrine male superiority.”

Read more at People.

For more on this blog about Will & Kate, click here.

Read Full Post »

What’s Prince Philip’s favorite drink? Check out our quiz to see how much you know about the Royal Family:

1. In which battle did George VI fight?
A. The First Battle of Ypres
B. The Battle of Loos
C. The Battle of Jutland
D. The Battle of Tumbledown

Queen Elizabeth II loves corgis.

2. What was the name of the first royal corgi, which was given to the Queen on her 18th birthday in 1944?

A. Sinbad
B. Susan
C. Senator
D. Sonata 

 
 

Queen Victoria celebrates her fiftieth year on the throne in 1887 at her Golden Jubilee. Queen Victoria lived from 1819-1901.

3. Who succeeded Queen Victoria?
A. Prince Albert
B. Edward VII
C. George V
D. Edward VIII

4. Of how many countries is the Queen head of state?
A. Four
B. Eight
C. 16
D. 21

5. What title did the British monarch also have until 1947?
A. King of India
B. Imperial Sovereign
C. Monarch of Asia
D. Emperor of India

6. In which naval engagement during World War II was Prince Philip mentioned in despatches?
A. Battle of Cape Matapan
B. Battle of Cape Potsandpans
C. Battle of Cape Cod
D. Battle of Barents Sea

The Duchess and Duke of Windsor in exile in France, years after the Duke AKA King Edward VIII abdicated the British throne in 1936.

 7. What was Edward VIII’s relationship to his successor, George VI?
A. First cousin
B. Father
C. Elder brother
D. Younger brother

8. What was the Queen Mother’s maiden name?
A. Lady Elizabeth Bowes-Lyon
B. Lady Elizabeth Glamis
C. Lady Elizabeth Bows
D. The Countess of Strathmore

9. Which king reigned throughout World War I?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. George VII

 
 
 

King George VI sits with Prince Charles of Wales. Charles was just 3 when the King died of lung cancer on Feb. 6, 1952.

10. What relation is Prince Charles to George VI?
A. Maternal grandson
B. Paternal grandson
C. Maternal nephew
D. Paternal great-grandson

11. How old was the Queen when she came to the throne?
A. 55
B. 45
C. 35
D. 25

12. Who did the Duke and Duchess of Windsor meet at Berchtesgaden in 1937?
A. Adolf Hitler
B. Charlie Chaplin
C. Tsar of Russia
D. Winston Churchill

13. In which war did Prince Andrew fight as a helicopter pilot?
A. Gulf War
B. Iraq War
C. Falklands War
D. Korean War

14. What was the name of the royal yacht decommissioned in 1997?
A. Britannia
B. Queen Elizabeth
C. Elizabeth and Philip
D. Queen Mary

15. What is Prince Philip’s favorite drink?
A. Bass
B. Brandy (Greek, of course)
C. Boddingtons
D. Bacardi

16. In which war did the Royal Family change their dynastic title from Saxe-Coburg to Windsor?
A. Boer War
B. World War I
C. World War II
D. Cold War

 
 
 

Princess Diana, spring 1997, photographed by Mario Testino

17. What was the maiden name of Diana, Princess of Wales?
A. Lady Diana Spencer
B. Diana, Lady Spencer
C. The Lady Diana
D. The Lady Spencer

18. Why is Prince Michael of Kent not in the line of succession to the throne?
A. He converted to Islam
B. He married a Roman Catholic
C. He became a Zoroastrian
D. He married without the Queen’s permission

19. What was the name of the most famous of Edward VII’s mistresses when he was Prince of Wales?
A. Lily Crabtree
B. Nell Gwynn
C. Mary Robinson
D. Lillie Langtry

20. Which monarch of the House of Windsor has reigned the longest?
A. Edward VII
B. George V
C. George VI
D. Elizabeth II

 
 
 

Elizabeth, the Queen Mother, as portrayed on a commemorative stamp

21. How old was the Queen Mother when she died in 2002?
A. 90
B. 95
C. 75
D. 101

22. Where was the then Princess Elizabeth staying when she heard of the death of her father George VI in 1952?
A. Treetops Game Reserve in Kenya
B. Stardust Casino in Las Vegas
C. Government House in Auckland, New Zealand
D. Ice Station Zebra in Antarctica

23. What post does the monarch hold in the Church of England?
A. Supreme Pontiff
B. Senior Governor
C. Supreme Ruler
D. Supreme Governor 

Queen Elizabeth's little sister, Princess Margaret, enjoying her bath.

24. Who did the Queen’s sister marry?

A. Antony Armstrong-Andrews, Lord Snowdon
B. Andrew Armstrong-Jones, Lord Mountbatten
C. Andrew Armstrong-Jones, Lord Snowdon
D. Antony Armstrong-Jones, Lord Snowdon 

25. What was Prince Edward Albert Christian George Andrew Patrick, later Edward VIII, called by his family?
A. Edward
B. Bertie
C. Albert
D. David

26. Who was prime minister at the time of the Abdication Crisis?
A Stanley Baldwin
B Neville Chamberlain
C Winston Churchill
D Ramsay Macdonald

Queen Elizabeth II is greeted by Winston and Clementine Churchill as she arrives for a dinner given at 10 Downing Street on April 4, 1955. In leading his guests in the loyal toast to Her Majesty, Churchill noted that as a young cavalry officer he had proposed similar toasts during the reign of her great-great grandmother, Queen Victoria. He resigned as Prime Minister on the following day.

27. How many prime ministers have served under the Queen?
A. 13
B. 10
C. 14
D. 12

28. Who is The Keeper of the Royal Conscience?
A. The Archbishop of Canterbury
B. Prince Philip
C. The Prince of Wales
D. Ken Clarke

ANSWERS: 1 C. 2 B. 3 B. 4 C. 5 D. 6 A. 7 C. 8 A. 9 B. 10 A. 11 D. 12 A. 13 C. 14 A. 15 C. 16 B. 17 A. 18 B. 19 D. 20 D. 21 D. 22 A. 23 D. 24 D. 25 D. 26 A. 27 A. 28 D (as Lord Chancellor).

Source: The Daily Mail, Jan. 11, 2011

Readers: For more on the British Royal Family on this blog, click here.
11th January 2011

Read Full Post »

Self-Portrait by Richard Avedon

Self-Portrait by Richard Avedon (1923-2004)

Photographer Annie Leibovitz doesn’t talk to her subjects when photographing them. “I certainly can’t talk to people and take pictures at the same time. For one thing, I look through a viewfinder when I work.” (1)

But famed photographer Richard Avedon had a different style. Leibovitz observed that Avedon “seduced his subjects with conversation. He had a Rolleiflex that he would look down at and then up from. It was never in front of his face” but next to him while he talked. (1)

 

 

Truman Capote, author of "In Cold Blood" and "Breakfast at Tiffany's" photographed by Richard Avedon in New York City, 1955.

Truman Capote, author of "In Cold Blood" and "Breakfast at Tiffany's" photographed by Richard Avedon in New York City, 1955.

In this way, Avedon got what he wanted from his sitter. According to writer Truman Capote, Avedon was interested in “the mere condition of a face.”

The Duchess and Duke of Windsor with one of their beloved pugs.

The Duchess and Duke of Windsor with one of their beloved pugs.

 

Some, though, felt that Avedon’s impulses had a cruel edge, showing the face in a harsh light. Here’s a case in point: In 1957, Richard Avedon scheduled a New York City appointment to photograph the Duke and Duchess of Windsor, formerly King Edward VIII of the United Kingdom and Wallis Warfield Simpson of Baltimore. The Windsors were very practiced at putting on happy, regal faces for the camera and Avedon anticipated that. As a royal pair, they were endlessly photographed since they had nothing better to do with themselves since the Duke abdicated the British throne in 1936, giving up crown and kingdom, and moving to France with Wallis.

But Avedon didn’t want that kind of stock photo of the royal pair. According to another fellow photographer, Diane Arbus, Avedon knew that the Windsors were avid dog lovers and would use this knowledge to cruel advantage.

Valet in livery of the Bois de Bologne, Paris, home of the Duke and Duchess of Windsor with pugs Mr. Disraeli, Mr. Chu, Trooper, Imp, and Davy Crockett

Valet in livery of the Bois de Bologne, Paris home of the Duke and Duchess of Windsor with pugs Mr. Disraeli, Mr. Chu, Trooper, Imp, and Davy Crockett

 

In 1997, Sotheby's auctioned off the contents of the Paris home of the Duke and Duchess of Windsor. Included in their possessions were these pug pillows arranged at the foot of the Duchess' bed. Although Wallis, the Duchess, was fastidious about cleanliness, she allowed the pugs to sleep in the bed with her. "“Paper money for the Duchess was either ordered new and crisp from a bank or wash cleaned and ironed by the housemaids; coins were always washed. Each evening, just before dinner was served, two maids could be found carrying bedsheets through the halls by their corners; the bed linens, having just been ironed, were destined for the rooms of the Duke and Duchess. Wallis could not stand wrinkles in her bed….Once the bed was made, a plastic sheet was spred atop the satin eiderdown so that the pugs could climb onto the bed with Wallis; there she would feed them the hand-baked dog biscuits prepared fresh each day by her chef. Usually the pugs slept on the bed with her, although the Duke’s favorite might disappear through the boudoir to his own spot at the foot of his master’s bed.” The Duchess of Windsor: The Uncommon Life of Wallis Simpson by Greg King

In 1997, Sotheby's auctioned off the contents of the Paris home of the Duke and Duchess of Windsor. Included in their possessions were these pug pillows arranged at the foot of the Duchess' bed. Although Wallis, the Duchess, was fastidious about cleanliness, she allowed the pugs to sleep in the bed with her. "“Paper money for the Duchess was either ordered new and crisp from a bank or wash cleaned and ironed by the housemaids; coins were always washed. Each evening, just before dinner was served, two maids could be found carrying bedsheets through the halls by their corners; the bed linens, having just been ironed, were destined for the rooms of the Duke and Duchess. Wallis could not stand wrinkles in her bed….Once the bed was made, a plastic sheet was spread atop the satin eiderdown so that the pugs could climb onto the bed with Wallis; there she would feed them the hand-baked dog biscuits prepared fresh each day by her chef. Usually the pugs slept on the bed with her, although the Duke’s favorite might disappear through the boudoir to his own spot at the foot of his master’s bed.” The Duchess of Windsor: The Uncommon Life of Wallis Simpson by Greg King

This is what he did: When Avedon arrived at the appointment to photograph the Windsors, he got them seated just as he wanted them then told them a lie. He explained how, on his way to meet them, his taxi had accidentally run over a dog in the street and killed it. As the Windsors flinched with sympathetic horror, Avedon clicked the shutter – and caught their expression. Here is that photo.

The Duchess and Duke of Windsor, New York, 1957. Photograph by Richard Avedon

The Duchess and Duke of Windsor, New York, 1957. Photograph by Richard Avedon

The photograph caused an international sensation. Some said it made the Duchess look like a toad. British Royalists were outraged at the unflattering portrait. But Avedon defended lying to the couple to conceive the portrait, arguing that his photographs tended to show what people were really like.

If that was indeed true, the Windsors appeared to be two very dreadful people, a suspicion already aroused by their most ungracious familiarity with Adolf Hitler and his Nazi cronies in the pre WWII years. While living in an elegant Paris home provided by the French government on a lavish income bestowed on them by the  British government, the Windsors regularly made pro-fascist remarks to the press as well as disparaging comments about their lack of loyalty to either of  their host countries, France and Britain. They palled around with British traitors like Oswald Mosley and wife Diana Mitford in the French countryside until the Duke’s brother, the reigning King George VI of the United Kingdom got wise to the danger and shipped them off to the Bahamas for the duration of the war.

Avedon once remarked that the Windsors loved dogs more than they loved Jews.

(1) Leibovitz, Annie. Annie Leibovitz at Work. New York: Random House, 2008.

Readers: For more posts on this site on Annie Leibovitz or the Duke and Duchess of Windsor, scroll down the right sidebar: Categories: People.

Read Full Post »

Older Posts »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 511 other followers